Blockchain en cryptomunten gaan alles veranderen

Een kwarteeuw geleden wist nagenoeg niemand wat het internet betekende. Nog een kleinere groep besefte welke impact het medium uiteindelijk op het alledaagse leven en de wereld zou hebben. Een gelijkaardig fenomeen kan op dit ogenblik rond de blockchain worden opgemerkt.

Dat zegt Brian D. Evans, oprichter van BDE Ventures en blockchain-apostel. Evans erkent dat nog heel wat verzet tegen de blockchain en zijn aanverwante technologieën moet worden vastgesteld. Dat zal volgens hem echter uiteindelijk vergeefse moeite blijken. Hij maakt dan ook gewag van een sneeuwbal die onmogelijk nog kan worden gestopt. “Er kunnen veel gelijkenissen worden gevonden tussen de vroege fases van het internet en de blockchain,” zegt Evans. “Telkens ging het om een technologie die voor de meeste mensen volkomen nieuw is en moeilijk te begrijpen valt. Bovendien is de achterliggende technologie tegelijkertijd bijzonder complex en eenvoudig.” “Blockchain creëert een route die technologie de mogelijkheid biedt om met een verouderde industrie af te rekenen en innoverende sectoren verder te ondersteunen. Vele oude industrieën zijn nog overeind gebleven omdat ze nog niet door concurrerende technologieën konden worden aangevallen.”

Chicago

“Onder meer ook industriële processen, landbouw, olie en gas en scheepvaart zullen volgens experts snel in het vizier van deze nieuwe ontwikkelingen komen,” voert Brian Evans nog aan. “Ook op de kapitaalmarkten heeft de technologie al een belangrijke voetafdruk verworven. Wat Uber met de taxisector heeft gedaan, zal de blockchain met een hele reeks andere industrieën doen.” “Een aantal topbankiers probeert de nieuwe beweging koortsachtig in diskrediet te brengen, want ze beseffen maar al te goed dat de technologie hun sector zal overnemen en henzelf overbodig maken. Ze zouden er nochtans beter aan doen om de blockchain te adopteren, zodat ze van de voordelen van de technologie gebruik zouden kunnen maken.” “Wall Street is gelukkig zo verstandig geweest om de blockchain en cryptovaluta in bepaalde vormen te aanvaarden,” zegt Evans. “Er zijn inmiddels al diverse platformen gecreëerd waardoor activiteiten met cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum mogelijk worden.” “Daarmee zijn grote hoeveelheden geld gemoeid. Steeds meer partijen maken hun opwachting in de wereld van de blockchain, waarbij ook bij het bredere publiek een toename van de interesse in de technologie kan worden vastgesteld.” Inmiddels heeft ook de Chicago Mercantile Exchange (CME) plannen bekend gemaakt om nog dit jaar met een handel in de virtuele munt bitcoin te beginnen. (mah)