De kans dat Apple Netflix overneemt wordt alleen maar groter

Komt er een nieuwe aardverschuiving op de Amerikaanse markt. Volgens analisten wordt de kans dat techgigant Apple de immens populaire streamingdienst Netflix overneemt alleen nog maar groter. Het gunstigere belastingstelsel zou de technologiereus in staat stellen om hun enorme kapitaal, dat momenteel voor het grootste deel in het buitenland gestald is, weer naar de VS te halen. Daardoor zouden ze zo’n 225 miljard dollar op de rekening krijgen. Ruime genoeg voor een overname van de streamingdienst.

40 procent, zo hoog schatten analisten van Citi, een van de grootste bankengroepen in de Verenigde Staten, de kans in dat Apple een bod zal doen op Netflix. Apple is zich namelijk aan het voorbereiden om een hele hoop geld dat op buitenlandse rekeningen staat weer naar de VS over te zetten. Zo’n 225 miljard dollar (187 miljard euro), zowat 90 procent van hun totale kapitaal, bevindt zich in het buitenland.

Een nieuwe wet maakt het voor Amerikaanse bedrijven mogelijk om eenmalig overzees gestald geld zonder grote belastingen weer naar de VS te brengen. Reken daar nog een aanzienlijke belastingverlaging bij, en het wordt echt hét moment voor Amerikaanse bedrijven om met geld te gooien. Er circuleerden al een tijdje geruchten dat de techgigant een oogje had laten vallen op Netflix, en het huidige, heel gunstige, belastingstelsel wakkert dat alleen maar aan.

Waarom?

Het is geen geheim dat Apple zich wil storten op video. Daarvoor investeerden ze al zwaar in eigen content en haalden ze een hoop grote namen binnen, al leverde dat voorlopig niet echt grote successen op. Er zitten alweer een pak eigen films en series in de pijplijn, maar ze hebben een groot probleem: hoe ze die eigen content gaan aanbieden, blijft een groot vraagteken.

Een eigen streamingservice hebben ze nog niet, laat staan een grote kijkersbasis. Maar met de overname van Netflix zou daar een hele catalogus aan eigen en extern materiaal bijkomen en hebben ze meteen meer dan 115 miljoen betalende abonnees waarop ze kunnen rekenen.

Nieuwe markt voor Appleproducten

Al zou eigen content en een nieuwe grote kijkersbasis misschien niet het ultieme doel zijn. Door de overname van de streamingdienst zou Apple weleens een hele nieuwe markt kunnen aanboren, want door die overname zou het PC- en Androidgebruikers, en reken daar ook maar Xbox- en PlayStationspelers bij, kunnen overhalen om toch op Appleproducten over te stappen. Apple zou, volgens de analisten, maar een derde van z’n 187 miljard euro op tafel moeten leggen voor Netflix. Een koopje dus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20