Netflix heeft de kroon, maar Disney wil koning zijn

Het aandeel Netflix gaat dinsdag ruim 10% hoger. Het livestreamingplatform maakte dan ook beter dan verwachte jaarresultaten bekend.

Het bedrijf slaagde er – ondanks een prijsverhoging – in 24 miljoen nieuwe gebruikers op te tekenen. Ook de inkomsten uit de streamingactiviteiten gingen ruim 36% hoger.

Netflix zelf zoekt de reden van zijn succes bij de originele programmering en de immer groeiende overstap van televisie naar online kijken.

Netflix: businessmodel heeft continue groei nodig

Het businessmodel van Netflix heeft continue groei nodig, omdat het rekent op schaaleffecten. Nieuwe series worden onmiddellijk in tientallen verschillende talen vertaald en ondertiteld. Dat maakt dat ze onmiddellijk inzetbaar zijn in landen overal ter wereld.

Maar ondanks de uitstekende cijfers gaf het bedrijf vorig jaar 2 miljard dollar meer uit dan het verdiende. Veelal een gevolg van het maken van bijkomende nieuwe series.

Toch wordt verwacht dat de inkomsten in de toekomst enkel zullen blijven stijgen naarmate het abonneebestand groeit. Ook de uitgaven voor nieuwe, originele series uiteindelijk zullen dalen (in relatieve termen weliswaar). Op dat moment wordt Netflix als het ware een cash-cow. Hoe sneller het bedrijf groeit, hoe sneller dat evenwicht kan worden bereikt. Het aandeel zal deze trend uiteraard volgen.

Disney en 21st Century Fox

Toch heeft het streamingplatform het rijk niet voor zich alleen. De overname van 21st Century Fox door Disney is op dat vlak een ferme streep door Netflix’ rekening. De kans dat de nieuwe combinatie aan Netflix’ plannetje gaat knagen is niet gering. Disney heeft onlangs aangekondigd in 2019 al zijn content bij Netflix weg te zullen halen om een eigen platform te lanceren. Door de aankoop van Fox kan Disney vanaf dag één zelf een onwaarschijnlijk aanbod samenstellen (Denk aan The Simpsons, Star Wars…).

Als logisch gevolg daarvan zal ook Disney trachten Hollywoods topproducers en toptalent te overtuigen om nieuwe series te maken voor haar platform. Dat kan enkel de productiekosten van nieuwe shows opdrijven en op zijn beurt ook aan Netflix’ winst knagen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20