Ursula von der Leyen sluit Europees verbod op TikTok niet uit

Ursula von der Leyen zegt dat het verbieden van TikTok in Europa een optie is. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie tijdens een debat in het Nederlandse Maastricht.

Waarom is dit belangrijk?

TikTok ligt in de westerse wereld zwaar onder vuur. Zo ondertekende Joe Biden vorige week een wet die het Chinese moederbedrijf ByteDance verplicht om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen aan een Amerikaanse eigenaar. Ook in Europa groeit het protest tegen TikTok.

In het nieuws: Maandagavond was Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Maastricht voor een debat met de leiders van de verschillende Europese partijen in aanloop naar de komende verkiezingen. Daar kreeg ze een vraag over een eventueel verbod op TikTok in Europa. “Het is niet uitgesloten”, was haar duidelijke reactie.

  • Von der Leyen voegde daar meteen ook aan toe dat de Europese Commissie de allereerste instantie ter wereld was die TikTok verbood op bedrijfstelefoons. “We kennen dus heel goed het gevaar van TikTok”, klonk het bij Politico.

Digital Services Act

In oktober 2022 voegde Europa na lang onderhandelen de Digital Services Act (DSA) in. Doel van die wet is om de online verspreiding van illegale inhoud te voorkomen en in te perken en de grondrechten van gebruikers te beschermen. De wet volgt het principe dat zaken die offline verboden zijn ook online volgens dezelfde regels en normen moeten worden behandeld. DSA wordt momenteel vooral gebruikt om druk te zetten op sociale media, onder andere voor het verspreiden van desinformatie.