Digital Service Act in actie: EU neemt X onder de loep voor desinformatie

Elon Musk, de eigenaar van X, kreeg dinsdag een brief van Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton. De Europese Unie zal onderzoeken of X zich houdt aan de Digital Service Act (DSA), met betrekking tot misinformatie en “illegale content en desinformatie” over de oorlog tussen Hamas en Israël. Op donderdag kreeg de CEO van TikTok, Shou Zi Chew, een gelijkaardige brief.

Waarom is dit belangrijk?

In de strijd tegen mis- en desinformatie richtte de Europese Unie de DSA op. Onder die wet zijn techplatformen met meer dan 45 miljoen gebruikers mee verantwoordelijk voor wat er op die platformen gepubliceerd wordt. De oorlog tussen Hamas en Israël is meteen een vuurdoop voor die wet en voor de platformen.

In het nieuws: Post voor Musk en Chew.

“Na de terroristische aanvallen van Hamas op [Israël] zijn er aanwijzingen dat X/Twitter wordt gebruikt om illegale inhoud en desinformatie te verspreiden in de EU”, schreef Breton in een bericht op X, gericht aan Elon Musk. “Ik verzoek u dringend om binnen 24 uur een snel, nauwkeurig en volledig antwoord te geven”, besloot de brief nogal dreigend.

  • Verwijzend naar de Digital Service Act, herinnert hij Musk eraan dat het platform gebonden is aan moderatie van de inhoud van het platform. Platformen die zich niet aan de wet houden kunnen een boete krijgen tot 6 procent van de wereldwijde omzet.
  • Musk reageerde daarop in zijn cassante stijl: “Ons beleid is dat alles open source en transparant is, een aanpak waarvan ik weet dat de EU die steunt. Vermeld de schendingen waar u op zinspeelt op X, zodat het publiek ze kan zien. Merci beaucoup“, antwoordde hij de Fransman.
  • Linda Yaccarino, de CEO van X, diende Breton van antwoord met een brief waar ze de maatregelen van X uit de doeken doet en het engagement van het platform aan de DSA benadrukt. Ondertussen zouden al duizenden berichten verwijderd of gelabeld zijn, terwijl Community Notes relevante context geven.
  • Er wordt afgesloten met “Dit antwoord is gebaseerd op het inzicht dat uw brief een uiting van bezorgdheid is – die we zeer serieus nemen – maar geen formele kennisgeving of verzoek in het kader van de DSA of enige andere wettelijke bepaling vormt.”

Shou Zi Chew, de CEO van TikTok, kreeg op donderdag een heel gelijkaardige brief. Daarin werd benadrukt dat zijn platform vooral door kinderen en jongeren gebruikt wordt. Ook zijn bedrijf wordt gevraagd om binnen de 24 uur een antwoord te formuleren.

Censuur en dictators

  • De DSA trad op 25 augustus in werking. Naast des- en misinformatie is de wetgeving ook gericht op cybergeweld, haatdragende taal, het oproepen tot geweld en de promotie van illegale goederen en diensten. Platformen onderhevig aan de DSA moeten kunnen aantonen welke stappen ze nemen om hieraan te voldoen.
  • Het is het eerste grote, ‘DSA-offensief’ sinds de platformen aan de wetgeving moeten voldoen. Het bericht van Breton op X werd maar lauwtjes ontvangen en kon rekenen op veel reacties met verwijzingen naar censuur en dictators.
  • X heeft nog tijd tot 18 oktober om “de crisisrespons op online terroristische propaganda en andere gewelddadige en valse inhoud in verband met Hamas op de Israëlische gemeenschap” toe te lichten. Voor 31 oktober moet het dan nog meer details verstrekken over de moderatie op het platform. Dat meldt Politico. Na 31 oktober zal de Europese Commissie beslissen of er een procedure wordt opgestart. (kg)
Meer