Onder privacy-schandalen bedolven Facebook wil nu alles bij je thuis  filmen en afluisteren

Mark Zuckerberg, de man die de camera op zijn laptop met plakband bedekt, wil dat je Facebook nu alles bij je thuis laat horen en filmen.

Het sociale netwerk Facebook heeft maandag een slimme speaker met camera in de markt gezet die alles wat u in huis doet hoort en ook filmt. De Portal is het eerste belangrijke hardwareproduct van Facebook. Een op zijn minste opmerkelijke zet voor een bedrijf dat nog amper door iemand wordt vertrouwd.

De Facebook Portal

Facebook brengt twee varianten uit: een 10 inch en een 15 inch. De apparaten zijn vanaf november in de VS leverbaar.De camera volgt elke beweging en zoomt automatisch in en uit terwijl het Smart Sound-programma op stemmen concentreert en het achtergrondgeluid zo goed als mogelijk wegfiltert. Portal beschikt over een eigen spraakassistent, maar ook de slimme speaker Alexa van Amazon is standaard ingebouwd.

Maak je geen zorgen, we hebben aan de privacy gedacht

Vermits Facebook aan de hand van je smartphone weet wanneer je thuis bent, zullen eigenaars van een Portal via de slimme speaker hun oproepen kunnen beantwoorden. De Portal streamt ook muziek en video’s van apps als Spotify en Pandora.

Om gebruikers ervan te overtuigen dat de Portal veilig is, werd een knop toegevoegd die de camera kan afsluiten, worden de video-oproepen versleuteld met encryptie-software en beschikt het toestel ook over een camerabedekking.

Slimme speakers zijn ‘hot’

Slimme speakers worden steeds populairder. Het voorbije kwartaal werden wereldwijd niet minder dan 16,8 miljoen van deze toestellen verkocht, een stijging van 187% in vergelijking met een jaar geleden.

Eerder deze week kwam Amazon met een geüpdate versie van zijn Echo Show, wiens kenmerken bijna identiek zijn als die van de Portal. Omdat Facebook de software van Alexa gebruikt in de Portal is de kans klein dat deze laatste een bedreiging voor Amazons dominantie in deze markt vormt.

Analisten tonen weinig enthousiasme voor het nieuwe product, nu het bedrijf al maandenlang wordt achtervolgd door privacy-schandalen.

Zelf plakt ie zijn camera af

In 2016 publiceerde de krant New York Times een foto van Facebook-CEO Mark Zuckerberg, waarop te zien was hoe hij de camera en de micro van zijn laptop met kleefband had afgeplakt.

Verder is zo goed als iedereen er ondertussen van overtuigd dat Facebook hen wel degelijk bespiedt.

Gebruikers dan nog eens gaan vragen om Facebook-afluister- en filmapparatuur in hun woning te plaatsen lijkt dan ook een brug te ver.

Zuckerberg doesn’t get it…

Uit recent onderzoek van Pew Research blijkt dat meer dan 4 op 10 gebruikers de voorbije 12 maanden ‘een break’ van Facebook had ingelast.

Zuckerberg mag zich dan al hebben uitgeput in het zich verontschuldigen voor schandaal, na schandaal, na schandaal… Het lijkt er op dat hij nog steeds niet begrijpt dat hoe zeer hij het vertrouwen van zijn gebruikers heeft geschaad.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20