Het afgelopen jaar stond in het teken van de pandemie. Toch stopte de de wereld, ondanks alles, niet met draaien. Hier zijn 10 economische gebeurtenissen die ongetwijfeld hun stempel hebben gedrukt op 2020.
1. De brexit
We konden deze rangschikking niet starten zonder de brexit aan te halen. Op 31 januari 2020 is een overgangsperiode in gang gezet die op het allerlaatste moment heeft geleid tot een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
Het valt niet uit te sluiten dat de coronapandemie een impact heeft gehad op de brexit. De sluiting van de grenzen na de ontdekking van een nieuwe variant van Covid-19 gaf een voorproefje van een brexit zonder overeenkomst. De wachtrijen van vrachtwagens rond de haven van Dover zullen ongetwijfeld een van de beelden van 2020 zijn. Geconfronteerd met deze chaos zijn de onderhandelaars erin geslaagd om in extremis tot een akkoord te komen.
2. De records van de Amerikaanse beurzen
De aandelenmarkten zijn nog nooit zo in hun nopjes geweest. Het verschil tussen Main Street en Wall Street is zelden zo groot geweest als in 2020.
Wall Street heeft in 2020 verschillende records gebroken. De Down Jones is boven de 30.000 punten geklommen. De Nasdaq tot meer dan 13.000 punten en de S&P500 heeft nog nooit zo goed gepresteerd als in 2020.
Begin december bedroeg de wereldwijde beurswaarde meer dan 100.000 miljard dollar.
3. Olieprijzen zakken in het rood
Zelfs de experts konden eerder dit jaar hun ogen niet geloven. In april zakte de prijs van een vat WTI naar -37,63 dollar. Het kostte toen geld om de enorme oliereserves op te slaan. Dat leidde er toe dat de grote olieproducenten ermee hebben in gestemd hun productie te beperken.
Uiteindelijk werden de olie- en gasproducenten geconfronteerd met de grootste waardevermindering in 10 jaar.
4. Een zwakke dollar
De dollar heeft in 2020 een nieuw dieptepunt bereikt in meer dan 2,5 jaar. Hoe komt dat? Voornamelijk door het stimulusbeleid van de Federale Reserve, die een door de pandemie zwaar getroffen arbeidsmarkt ter hulp schoot. Voorts zijn de euro en het Britse pond in waarde gestegen.
5. De bitcoin op recordkoers
De bitcoin flirt met de grens van 30.000 dollar. Sommige experts verwachten dat de cryptomunt in 2021 meer dan 100.000 dollar zal waard zijn. Waarom niet? Tijdens 2020 is de waarde van bitcoin verviervoudigd.
Sommigen zien het zelfs als een veilige haven. Maar dit is waarschijnlijk een stap te ver: de korte geschiedenis van bitcoin laat ons zien dat we niet gevrijwaard zijn van een duizelingwekkende val.
- Expert doet 5 voorspellingen over bitcoin in 2021
- Meer crypto voor uw euro: deze munten scoren beter dan bitcoin
6. De luchtvaartsector en het toerisme
Dit zijn ongetwijfeld de twee grote sectoren die door de pandemie zijn getroffen. Zonder overheidsingrepen zouden de grote luchtvaartmaatschappijen gewoon failliet zijn gegaan. De overheden hebben honderden miljarden dollars in die sectoren gepompt. IATA, de handelsorganisatie voor de luchtvaartsector, verwacht niet dat we voor 2023 terugkeren naar de normale situatie.
Minder transport, minder toerisme. Het toerisme is volgens UNWTO in 2020 30 jaar teruggekeerd in de tijd. Er waren 900 miljoen minder internationale toeristische reizen dan vorig jaar tijdens de eerste tien maanden. Het goede nieuws is dat 2020 het einde van het massatoerisme inluidt. De rust is teruggekeerd naar karakteristieke plaatsen zoals Venetië en Machu Picchu. Voorts waren er de positieve effecten voor het milieu. Maar voor hoe lang?
7. China, alleen in de wereld
China zal naar alle waarschijnlijkheid de geschiedenisboeken ingaan als het land waar het coronavirus het levenslicht zag en waar het virus ook zeer snel verdween. Het leven is daar weer op gang gekomen, ook al geven sommige cijfers een vertekend beeld. Andere cijfers misleiden niet: de Chinese economie is wederom aan een opmars bezig. Het land zal de enige grootmacht zijn die voor 2020 groeicijfers kan voorleggen, terwijl al zijn concurrenten in het stof bijten.
8. Tesla aan het hoofd van het peloton
Juli 2020: Tesla wordt het krachtigste automerk ter wereld. Tesla, gevestigd in China, zet zijn opmars voort en maakt van zijn stichter, Elon Musk, de 2e rijkste man ter wereld. Hij klopt daarmee Bill Gates. De producent van elektrische auto’s maakte in 2020 ook zijn debuut in de prestigieuze S&P 500.
9. Amazon: de toekomstige apotheker van de wereld
De e-commerce draait sinds de coronacrisis op volle toeren. En daar heeft Amazon natuurlijk volop van kunnen profiteren. Volgens de Bloomberg Billionaires Index wordt het persoonlijke vermogen van Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, op 200 miljard dollar geschat.
Amazon verbaasde in 2020 vriend en vijand toen het aankondigde dat het plannen heeft om ’s werelds grootste apotheek te worden. Het is nog niet duidelijk wat de impact daarvan zal zijn, maar er zijn ongetwijfeld al apothekers die met de handen in het haar zitten.
10. De opkomst van Zoom
Een ander symbool van het jaar 2020 is het platform Zoom waarmee u videoconferenties kunt houden. Dat staat als het ware symbool voor een wereld die misschien nooit meer hetzelfde zal zijn. Het is de wereld van telewerken en vergaderingen op afstand. Als er geen alternatief is voor een persoonlijke ontmoeting, zijn Zoom, Skype of Microsoft Teams een uitstekend alternatief.
Dit is natuurlijk een onvolledige lijst: we hadden ook kunnen hebben over de recordkoers van goud, SpaceX of de eeuwige handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.