China wint aan ongezien tempo marktaandeel in wereldhandel sinds pandemie

China heeft aan een ongezien tempo marktaandeel gewonnen in de wereldhandel sinds de uitbraak van de coronapandemie. Dat was voor een deel te danken aan de export van medische producten en aan producten voor telewerk, zo blijkt maandag uit een studie van kredietverzekeraar Euler Hermes.

China was vorig jaar het eerste land dat getroffen werd door het coronavirus. Het land is er ondertussen in geslaagd om de epidemie nagenoeg onder controle te krijgen, met dagelijks nog slechts enkele nieuwe besmettingen volgens de officiële tellingen.

De Aziatische reus kan weer uitpakken met economische groeicijfers en wint terrein op verscheidene markten. Een kwart van de totale export in de wereld komt vandaag van China, zo stelt Euler Hermes vast. Voor de pandemie was de Chinese uitvoer nog goed voor 20 procent van de wereldhandel. Nooit eerder wist een land zo snel marktaandeel te winnen tijdens een wereldwijde crisis.

  • China is een van de belangrijkste leveranciers ter wereld van medische producten, zoals maskers en ontsmettingsmiddelen. De gezondheidscrisis en sterke vraag naar producten tegen Covid-19 hebben voor een stevige toename van de bestellingen gezorgd.
  • Sinds de uitbraak van het coronavirus is het wereldwijde marktaandeel van China voor producten met betrekking tot telewerk (computers, telefoons, koptelefoons,…) gestegen tot 33 procent, waar dat over de twee jaar voor de uitbraak van het virus nog 27,1 procent was.

Verenigde Staten

De Chinese export won voornamelijk marktaandeel in Europa en Azië. De Verenigde Staten vormen een uitzondering. Daar daalde de invoer van Chinese producten op jaarbasis met 17,8 procent, omwille van de geopolitieke spanningen tussen Peking en Washington.

Volgens Euler Hermes zou de Chinese export in de komende maanden robuust blijven, gezien de heropflakkering van Covid-19.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20