Tijdens de crisis met Model 3, overwoog Elon Musk om Tesla aan Apple te verkopen: ‘voor een tiende van onze huidige waarde’

Maandag raakte bekend dat Apple zich op het terrein van de elektrische auto’s gaat begeven. Een ‘vreemde’ beslissing volgens Elon Musk. Op een bepaald moment heeft de Tesla-oprichter namelijk zijn bedrijf te koop aangeboden aan Tim Cook. De Apple-CEO hapte toen echter niet toe.

Het huidige succesverhaal van Tesla leest niet zonder zwarte bladzijden. We schrijven augustus 2018, wanneer de elektrische wagenmaker langs alle kanten wordt aangevallen. De Amerikaanse waakhond van de financiële markten, de SEC, verdenkt Musk ervan te liegen over zijn productiecijfers. Een ex-werknemer beschuldigt zijn voormalige broodheer ook van bedrijfsspionage bij de concurrentie. De Tesla-baas sprak eerder al zijn voornemen uit om zijn bedrijf van de beurs te halen.

Verslaving aan slaappillen

Aan The New York Times legt Elon Musk uit hoe hij die perikelen aanpakt: hij draait werkweken van 120 uur en raakt verslaafd aan slaappillen. Zijn nachten brengt hij door op de fabriek. De productie stagneert echter, en hij zit vast tussen twee vuren: enerzijds zitten de aandeelhouders op zijn kap om waarde te creëren, anderzijds zitten federale onderzoekers hem op de hielen.

Het is in dat klimaat dat Musk overweegt om te verkopen aan Apple. ‘Tijdens de donkerste dagen van het Model 3-programma, heb ik Tim Cook gecontacteerd om de mogelijkheid te bespreken dat Apple Tesla verwierf (voor 1/10 van onze huidige waarde). Hij weigerde om deel te nemen aan de vergadering’, herinnert hij zich dinsdag in een tweet.

Meest waardevolle autobouwer ooit

Destijds wou Tim Cook Musk zelfs niet ontmoeten. Vandaag maakt Tesla zijn entree op de toonaangevende index S&P500, en overschrijdt de beurswaarde de 600 miljard dollar. Daarmee laat het alle autobouwers uit de geschiedenis achter zich.

Wat de beschuldigingen van fraude betreft: Musk kan de aanklachten schikken twee maanden nadat het onderzoek afgelopen is. Door het huidige succes is geld namelijk geen probleem.

Van zijn kant spreekt Apple opnieuw zijn ambities uit op de elektrische wagenmarkt. Compleet nieuw is dat niet: in 2014 ging het project echter in de koelkast. Nu hoopt de iPhonemaker de markt te betreden met een ‘revolutionaire’ batterij, waarvan het ‘monocel’-ontwerp zou zorgen voor meer autonomie.

Meer