Tesla steelt show op Wall Street met sprong naar titel van ’s werelds meest waardevolle autobouwer

Het aandeel van Tesla koerste na opening meteen 3 procent hoger, waarmee het plots hoger gewaardeerd staat dan concurrent Toyota. Daarmee is het bedrijf van Musk de waardevolste autofabrikant ter wereld.

Het is deze week de tiende verjaardag van Tesla op de beurs en het blijkt ook een ware feestweek voor het elektrische wagensbedrijf van Elon Musk. Bij de openingsbel sprong het aandeel van Tesla 3 procent hoger. Daarmee is een aandeel intussen 1.100 dollar waard en is de marktwaarde van het bedrijf 205 miljard dollar.

Concurrent Toyota, goed voor een productie van 10 miljoen auto’s per jaar tegenover slechts 500.000 per jaar voor Tesla, was ongeveer 200 miljard dollar waard op woensdag. De aandelen van de Japanse fabrikant waren op de Nikkei met 1,5 procent teruggevallen. Schuld inclusief is Toyota wel nog groter dan Tesla: 284 miljard versus 207 miljard dollar.

Pfizer

Verder deed vooral Pfizer het goed op de beurzen, het farmabedrijf kondigde kort na opening aan dat het een werkend coronavaccin naar de tweede fase van de klinische proeven stuurt. Het aandeel sprong meteen 4 procent hoger. BioNTech, dat samen met Pfizer aan het vaccin werkt, won 3 procent.

Verder klonken er vooral triomfantelijke geluiden uit de reissector. American Airlines, Royal Caribbean Cruise en United Airlines koersten allen 5 tot 7 procent hoger. Ook concertorganisator LiveNation ziet de aandelen met ruim 8 procent stijgen. Ze profiteerden allen van signalen dat de activiteit in hun zwaar geteisterde sectoren weer langzaamaan op gang komt.

Aan de onderkant van de tabel dan, verloor vooral harde schijf-producent Western Digital. Het aandeel zakte met 3 procent. Ook enkele grotere techbedrijven blijven het moeilijk hebben. Chipmaker Intel koerst 1,5 procent lager, samen met IBM dat er 1 procent af doet.

Meer