Elon Musk: ‘Tesla draait dit kwartaal break even’, ondanks corona

Slechts een paar dagen voor Tesla zijn cijfers van het tweede kwartaal presenteert, stuurde CEO Elon Musk een mail aan zijn personeel. ‘Break even draaien lijkt super strak’, schrijft hij. ‘Doe alsjeblieft alles om ons aan die overwinning te helpen.’

Dat is een opmerkelijke boodschap in coronatijden, want de autoverkoop is helemaal stilgevallen en de Californische fabriek van Tesla moest een maand sluiten om het virus in te dijken.

Bovendien was Musk erg voorzichtig in zijn vooruitzichten vorig kwartaal. Hij zei dat er capaciteit was voor 500.000 wagens in 2020, maar wist niet zeker hoeveel invloed de coronamaatregelen zouden hebben op de resultaten.

Hij zette ook de winstverwachting van Tesla on hold. Volgens eerdere vooruitzichten zou 2020 het eerste winstgevende jaar worden voor de autofabrikant. Dat wordt nu iets moeilijker.

Twitteroorlog

En toch lijkt Musk te denken dat het tenminste mogelijk moet zijn om geen verlies te maken. Hij heeft er dan ook alles aan gedaan om de productie opnieuw aan de gang te krijgen. Begin mei begon hij een Twitteroorlogje met de lokale autoriteiten in het Californische Alemeda County. Hij wilde hen voor de rechter slepen omdat hij er niet mee akkoord ging dat de activiteiten van Tesla niet-essentieel zijn en zijn fabriek dus moest sluiten.

Hij kreeg voor zijn oproep tot heropening zelfs publieke steun van president Donald Trump en dus gaf de overheid van Alameda County enkele dagen later ook toe. Op 13 mei mocht de fabriek opnieuw openen.

Onafhankelijkheidsdag

Naar verwachting zitten enkele personeelsleden ondertussen thuis met Covid-19, maar dat houdt Musk niet tegen om zijn andere personeelsleden extra hard aan het werk te zetten. Hij staat erom bekend regelmatig motiverende e-mails te sturen naar het hele bedrijf.

De resultaten van Tesla worden later deze week verwacht. Vrijdag wordt in de Verenigde Staten Onafhankelijkheidsdag gevierd en de resultaten zouden er voor die dag moeten zijn.

De autobouwer noteert trouwens vandaag exact tien jaar op de beurs. Sindsdien is het aandeel al meer dan 4000 procent gestegen. Eén aandeel kost nu 1.009,35 dollar. Dat is net geen 900 euro.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20