Bitcoin is meer dan 28.000 dollar waard: een verviervoudiging op één jaar tijd

De cryptomunt bitcoin breekt het ene record na het andere. De waarde van de munt is woensdagnamiddag gestegen tot 28.300 dollar. Dat is 6.000 dollar meer dan twee weken geleden of vier keer meer dan bij het begin van dit jaar.

Tijdens de maand december is de waarde van bitcoin gestegen met maar liefst 47 procent. In vergelijking met de maand oktober is er zelfs sprake van een verdubbeling. Begin oktober kreeg u voor 1 bitcoin 9.000 dollar. Begin dit jaar kostte één bitcoin 7.000 dollar.

‘Die stevige stijging is onder mee te danken aan de toenemende interesse van institutionele spelers. Voorts zijn er meer en meer beleggers die in de cryptomunten een alternatief zien voor goud’, aldus Paolo Ardoino, hoofd technologie bij Bitfinex, een platform waarop cryptomunten verhandeld kunnen worden.

Volatiele koers

De recordkoers van bitcoin blijft weliswaar de meningen verdelen. Volgens sommigen is de cryptomunt een perfect alternatief voor de zwakke dollar en helpt het om de inflatie te verslaan, terwijl anderen vrezen dat er een bubbel in de maak is.

Toen bitcoin in 2017 rond dezelfde periode furore maakte, zakte de koers tussen midden december en begin april van bijna 20.000 naar 6.000 dollar. Dat is een daling van 70 procent. De cryptomunt bleef in de periode die daarop volgde schommelen tussen 6.000 en 9.900 dollar gevolgd door een plotse daling tijdens het voorjaar van 2019. In februari 2019 dook de cryptomunt zelfs tot onder de grens van 3.500 dollar.

Wat in 2021?

James Ledbetter, een auteur die gespecialiseerd is cryptomunten, verwacht dat de cryptomunt ook in 2021 een zeer volatiel parcours zal afleggen. ‘De cryptomunt staat volledig los van een centraal beleid. Een beslissing van de Europese Centrale Bank of Federal Reserve zal bijvoorbeeld geen rechtstreekse impact hebben op de koers van de cryptomunt. De koers van de cryptomunt is dan ook zeer onvoorspelbaar’, luidt zijn redenering.

Ook de overige cryptomunten doen het goed of zelfs beter. Zo is de waarde van Ethereum, de tweede grootste cryptomunt op de markt, sinds begin dit jaar gestegen van 130 dollar naar 734 dollar. Dat is meer dan een vervijfvoudiging.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20