Meer crypto voor uw euro: deze munten scoren beter dan bitcoin

Als u in bitcoin wil investeren, moet u er op dit moment stevig wat centen voor overhebben. Maar er zijn ook enkele alternatieve cryptomunten beschikbaar, die succesvoller maar minder populair zijn. Meer crypto voor uw euro? Dat kan.

Als u ook blijft refreshen tot bitcoin de twintigduizend dollar aantikt, dan snapt u dat crypto momenteel een van de hipste investeringen van het moment is. Fomo, fear of missing out, drijft investeerders met durf naar de munt. Maar er is niet alleen bitcoin. Een aantal altcoins legt nog betere resultaten voor dat de populairste jongen van de klas en die zijn niet allemaal gedoemd om in de vergetelheid terecht te komen.

Ethereum versus de wereld

Ethereum bijvoorbeeld, lang de runner-up van de cryptowereld, heeft een uitstekend rapport. De waarde van een ether, de munt die op de blockchain van Ethereum loopt, is vervijfvoudigd sinds maart 2020, het laagste punt dat hij dit jaar bereikte. Dat is beter dan de stijging bij bitcoin, die er 295 procent bij deed. XPR, een beetje de splijtzwam onder de cryptomunten, verdubbelde zijn waarde sinds 17 november.

Analisten zeggen aan persagentschap Bloomberg dat altcoins aankopen puur op basis van marktmomentum een onverstandige keuze is. Tenzij u blockchain, minen en hashrates goed begrijpt, loopt u de kans om gewoon een zoveelste bitcoin-copycat aan te schaffen. Vaak zijn die niet meer dan een whitepaper met een leuke naam. Daarnaast volgen altcoins vaak de bitcoinkoers. Een klap op die markt kan dus ook een bubbel in de altcoinmarkt doen barsten.

Cryptokenners geven aan het agentschap wel drie grote namen mee die op dit moment een interessante koers varen.

1. Ethereum

Ether kan een totale marktwaarde van 70 miljard voorleggen, een vijfde van bitcoin. De grootste van de kleine jongens werkt met een variatie op de bitcoin-blockchain. Het grote verschil: bitcoin wil een betaalmiddel zijn, Ethereum heeft die ambitie niet. Op de blockchain kan u smart contracts zetten, die vervolgens veilig digitaal doorgestuurd, opgeslagen en uitgevoerd worden.

Er kunnen ook applicaties op de Ethereum-blockchain lopen. Dat heeft de interesse van investeringsbanken als JPMorgan Chase opgewekt. Die laatste heeft een investeringsfonds, Consensys, voor start-ups die applicaties ontwikkelen voor op de Ethereum-blockchain. Ook Amazon wil klanten zelf transacties laten uitvoeren op de keten. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

2. XRP

XRP is de altcoin die wellicht het meeste kritiek vangt. Hij wordt uitgegeven door Ripple, die daarmee een revolutie wou ontketenen in de bankwereld. Maar Ripple werd daarbij gefnuikt door het Brusselse Swift, dat meer dan 2.000 financiële instellingen vertegenwoordigt. Dat gaf zijn eigen technologie een update en maakte Ripple daarmee behoorlijk nutteloos.

Ook grote cryptonamen zoals Tyler en Cameron Winklevoss zijn niet te vinden voor Ripple en laten het bedrijf niet toe op hun exchange, Gemini. Desondanks is XRP de derde grootste crypto ter wereld, grotendeels te danken aan het zogenaamde Ripple Army.

3. Litecoin

Die andere bekendere altcoin is litecoin. De digitale munt debuteerde in 2011 als een eenvoudigere, minder zware en efficiëntere versie van bitcoin. Litecoin werkt sneller dan bitcoin. De munt gaat vaak in tandem met bitcoin en ether op en af, omdat crypto-investeerders met litecoin hun portfolio proberen te diversifiëren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20