Hoe kan je zelf bitcoin minen en wat heb je er allemaal voor nodig?

Bitcoin is zo veel waard geworden, dat het minen van bitcoin een echte business is. Op grote schaal wordt er gemined en gevochten voor die enkele bitcoin die je als beloning krijgt. Maar je kan ook gewoon vanuit je garage op zoek naar het cryptogeluk. Al heb je daar wel een hoop voorbereiding voor nodig. Zo kan je zelf bitcoin minen!

Bitcoin, en het hele blockchainsysteem (lees hier waarom blockchain de kracht heeft om alles te veranderen), staat of valt met het minen. Het hele systeem wordt gedragen door nodes die rekenkracht ter beschikking stellen om transacties goed te keuren. In ruil daarvoor krijgen ze bitcoin, als beloning. Zo worden er meteen ook meer bitcoin op de markt gebracht (al is er wel een maximum vastgelegd: 21 miljoen).

Momenteel ligt de zogenaamde block reward, hoeveel bitcoin je krijgt per goedgekeurde transactie, op 12,5 bitcoin (alles dat je over mining moet weten, lees je hier). Nu één bitcoin al enkele duizenden dollars waard is, is het bitcoin minen dan ook een heel lucratieve bezigheid geworden. Zin om er zelf mee aan de slag te gaan? Zo gaat het in zijn werk:

1. Cloud mining

Cloud mining is een gemakkelijke optie voor mensen die zelf geen al te zware investeringen willen doen in krachtige apparatuur. Bij cloud mining ga je eigenlijk de benodigde mining hardware gewoon huren, of toch een deel van hun hashkracht (de rekenkracht nodig om transacties goed te keuren). Je laat dus iemand anders het minen voor jou doen. Meestal word je investering dan gewoon terugbetaald in bitcoin.

Er zijn natuurlijk een hoop vallen als het op die cloud mining aankomt, al heeft het natuurlijk ook één groot pluspunt: de investeringsgrens ligt een heel pak lager waardoor het voor meer mensen toegankelijk is. Cloud mining is echter nog veel meer een investering dan het echte minen zelf. Er zijn een hele hoop bedrijven die dergelijke cloud mining aanbieden, maar je doet toch best je research voor je met één in zee gaat.

Cloud mining-bedrijven

Bij het uitkiezen van welk bedrijf je gaat aanspreken voor je cloud mining moet je zeker oppassen. Fraude is een gangbare zaak bij cloud mining. Er zijn dan ook al een hele hoop bitcoin mining-scams geweest. De volgende bedrijven zijn echter al een tijdje bezig met cloud mining en zijn ondertussen ook uitgegroeid tot bekende entiteiten in het bitcoinlandschap. 

Genesis Mining is misschien wel het grootste en meest gekende cloud mining-bedrijf. Je zit er dus zeker goed, al zijn ze niet meteen de goedkoopste. Naast Genesis heb je ook nog Hashing 24, Minex, Hashnest, HashFlare (die onlangs hebben gezegd dat elke investeerder er al winst heeft gemaakt) en Eobot, waar je zelfs al voor zo weinig als 10 dollar (8,6 euro) kan beginnen cloud minen.

Cloud mining-pakket

Als je je bedrijf hebt uitgekozen, is het tijd om een pakket te kiezen. Allereerst zal je moeten bepalen hoeveel geld je ervoor opzij kan zetten. Meestal wil een duurder pakket ook zeggen dat je er meer voor zal terugkrijgen, of je sneller profijt zal maken, maar dat is niet altijd het geval. De meeste bedrijven zullen je je keuze laten baseren op de huidige marktwaarde van bitcoin, de moeilijkheid van bitcoin mining en ze zullen dat dan gaan extrapoleren naar hoeveel hashkracht je gaat huren. 

Maar bitcoin fluctueert natuurlijk, dus het kan zomaar zijn dat je een pakket kiest met het doel om een bepaald aantal dollar in bitcoin te verdienen maar door het zakken in waarde daar volledig onder zit. Het is dus belangrijk om dat mee in rekening te houden en ook een beetje de markt te bestuderen. Zo kan je toch al een beetje voorspellen wat er de komende tijd zal gebeuren. 

Cloud mining-pool

Na het bedrijf en het pakket, moet je ook een pool gaan kiezen. Je moet er eigenlijk voor kiezen om je bij een internationaal mining team te scharen. Dat is een methode om je kans om bitcoin te verdienen nog te vergroten en is niet alleen standaardpraktijk bij cloud mining maar ook bij het persoonlijk minen.

Opnieuw ligt de keuze voor grote en bekende pools voor de hand. De meeste van deze pools vragen een kleine bijdrage. Die ligt meestal rond de twee procent van je verdiensten. Voorbeelden van mining pools zijn BitMinter, CK Pool, Eligius en Slush Pool, dat onlangs zijn miljoenste geminede bitcoin mocht vieren.

Bitcoin wallet

Het spreekt voor zich dat de bitcoin die je met het cloud minen verdient, ook ergens moet kunnen bewaren. Er wordt dan ook vaak aangeraden om je verdiende bitcoin meteen over te zetten op een eigen, veilige account. Daarvoor moet je een bitcoin portefeuille, of wallet, opzetten.

Dat kunnen online wallets zijn (wallets die enkel via het internet beschikbaar zijn), hardware wallets (fysieke wallets zoals usb-sticks), software wallets (programma’s die je kan downloaden op je gsm of computer) of een papieren wallet (je kan de unieke code van je wallet ook afprinten en offline bewaren). Een voorbeeld van hoe je zo’n software-wallet opzet, vind je hier. Welk soort je wil kiezen, is natuurlijk volledig aan jou en hangt af van jouw gebruik. Hoe meer bitcoin je hebt, hoe veiliger je je wallet zal willen hebben. 

2. Persoonlijk minen

Er zijn een pak nadelen aan het persoonlijk minen. De hardware nodig om zelf te minen is enorm duur geworden en verbruikt zoveel energie dat de instapdrempel gigantisch veel hoger ligt dan bij cloud minen. Maar de grote incentive is natuurlijk dat alle opbrengsten gewoon in jouw zak terechtkomen.

Vroeger was het nog mogelijk om met je eigen computer te minen, maar dat is vandaag de dag echt verleden tijd. Je hebt er nu dan ook specifieke hardware voor nodig die speciaal voor minen ontworpen is.

Omdat het zoveel energie verbruikt (lees hier meer over dat gigantische energieverbruik), wordt het enkel aangeraden als je toegang hebt tot goedkope elektriciteit. Een sterke internetverbinding is uiteraard ook een noodzaak. Wie erover nadenkt om zelf te beginnen minen maar niet goed weet of de kosten niet te groot zijn, kan hier berekenen of minen wel rendabel is voor hem.

De energie die het bitcoinsysteem verbruikt, is uiteraard een heikel punt in de mining-discussie. Wie er meer over wil weten, vindt hier alles over dat energieprobleem en hoe dat mogelijk opgelost kan worden.

Hardware

Als je toch beslist om het te proberen, is de belangrijkste stap natuurlijk om goede hardware aan te schaffen. Daarvoor heb je een krachtige ASIC miner (Application-Specific Integrated Circuit) nodig. Meestal zitten daar dezelfde chips in, maar ze verschillen wel in energieaanvoer en efficiëntie. Welke miner je daarvoor moet kiezen, hangt af van een aantal parameters:

  • Hashkracht: Dit geeft weer hoeveel hashes de miner per seconde kan verwerken. Hoe duurder je ASIC miner, hoe hoger dat aantal zal liggen.
  • Efficiëntie: Mining-hardware verbruikt, zoals gezegd, enorm veel elektriciteit. Om echt te verdienen aan het minen, moet je een miner hebben die die elektriciteit efficiënt genoeg omzet. Zo zorg je ervoor dat je je niet blauw betaalt aan elektriciteit terwijl je amper bitcoin binnenhaalt. 
  • Prijs: De prijs is natuurlijk ook een belangrijke parameter als het op je miner aankomt. Die kosten namelijk al gauw meer dan duizend dollar met ook prijzen van duizenden dollars die helemaal niet uit de lucht gegrepen zijn.

Hoe snel je hashes kan verwerken, fluctueert natuurlijk mee met de mining difficulty, of de moeilijkheidsgraad van het minen. Het kan dus dat een voor dit moment sterke miner je na een paar maanden amper nog iets oplevert.

Je miner heeft natuurlijk ook een voeding nodig, dus moet je op zoek naar een compatibele voeding. Zulke miners gebruiken uiteraard een hele hoop energie, dus schaf je zeker een voeding aan die krachtig genoeg is.

Software

Eens je al je hardware hebt opgesteld, is het natuurlijk tijd voor software. Om te minen heb je speciale software nodig, al zijn die programma’s vaak wel gratis. De twee populairste programma’s zijn CGminer en BFGminer. Wie het toch wat gebruiksvriendelijker wil hebben, kan terecht bij EasyMiner. 

Mining pool

Zelfs als je op je eentje wil beginnen minen, is het best om toch via een mining pool te werken. Zo’n mining pool verhoogt aanzienlijk de kans dat je ook echt bitcoin te zien gaat krijgen. Dezelfde tips gelden hier uiteraard als bij cloud mining.

Koeling

Dat minen is zo zwaar voor de apparatuur dat die als neveneffect ook enorm warm wordt. Het is dan ook noodzakelijk om je hardware goed genoeg te koelen. De miners zelf hebben natuurlijk al zo’n koeler ingebouwd, maar het is zeker geen overbodige luxe om er nog eentje extra op te zetten.

Dat kan je al doen door een gewone ventilator op je computer te richten, maar je kan ook gespecialiseerde apparatuur kopen om je hardware op een aanvaardbare temperatuur te houden. Omdat het zo warm kan worden, raden vele miners ook aan om de temperatuur ook echt te monitoren. 

Monitor je opbrengsten

Eens alles is opgesteld en de programma’s draaien, is het gewoon wachten. Maar daar stopt het niet. Je moet eigenlijk blijven monitoren en blijven nakijken of je opstelling wel rendabel is. De fluctuatie in waarde van bitcoin, en andere crypto’s, kan ervoor zorgen dat een enorm rendabel opzet plots niets meer opbrengt.

Het is dan ook noodzakelijk om te blijven checken of de baten de kosten nog rechtvaardigen. Moet je je miner niet upgraden om relatief meer te verdienen? En geef je niet meer uit aan elektriciteit dan je binnenrijft in bitcoin (lees hier waarom het elektriciteitsverbruik van bitcoin eigenlijk onhoudbaar is)? Het zijn vragen die je je voortdurend moet stellen om er zeker van te zijn dat je het meeste uit je investering haalt.

Meer