Hoe kan je met bitcoin betalen? Wij leggen het uit

Bitcoin is overal, zo lijkt het wel en met steeds meer plaatsen waar je kan betalen in cryptocurrency is het goed om weten hoe je dat doet. Hoe betaal je, waar betaal je en wat heb je ervoor nodig, dat leggen wij aan jou uit. 

Steeds meer zaken nemen bitcoin aan als betaalmiddel. Of je nu een koffietje, een krant of een pizza wil betalen, in veel steden en gemeenten kan het al met bitcoin. Maar zelfs als je al bitcoins gekocht hebt, weet je misschien niet hoe je ze moet uitgeven. Wij keken even naar de makkelijkste manieren om met bitcoin te betalen en lopen er even door. 

Wat heb ik zeker nodig om met bitcoin te betalen? 

Voor elke transactie met bitcoin (en ook met andere cryptomunten, zoals Ethereum, Stellar, Litecoin of Monero) heb je een aantal sleutelelementen. Uiteraard heb je een wallet nodig: een systeem dat de connectie maakt tussen jouw bitcoin en de betaalterminal of wallet van de persoon aan wie je bitcoin probeert te geven. 

Daarnaast krijg je voor elke bitcoin-transactie een aantal gegevens. Die zijn voor elke betaling dezelfde, al staan ze niet altijd op dezelfde manier gesorteerd. Zo krijg je sowieso het ontvangstadres van de ontvanger van je bitcoin. Dat kan op twee manieren: enerzijds een adres in cijfers en letters, meestal een erg lange code die je best copypastet. Anderzijds, en dat wordt gelukkig steeds gangbaarder, kan je ook een QR-code krijgen. Je hebt dus ook een QR-reader nodig op je smartphone. 

Let op: omdat adressen van bitcoin nogal snel neigen te veranderen, en het moeilijk is om te controleren of het om hetzelfde adres gaat, raden wij je aan om steeds opnieuw de QR-code te scannen of het adres te kopiëren. 

Een wallet aanmaken

Om met bitcoin te betalen, heb je een wallet nodig (alles dat je moet weten over bitcoin wallets vind je hier). Het is letterlijk de elektronische portefeuille, eigenlijk eerder te vergelijken met je bankkaart dan met je portefeuille zelf. De meeste wallets, zoals Electrum (da’s één van de meestgebruikte die ook op smartphone bestaat, dus nemen we deze als voorbeeld), hebben een versie voor je desktop én voor je smartphone. En gelukkig is het helemaal niet moeilijk om Electrum te installeren. 

Je gaat gewoon naar de website van Electrum en installeert daar het programma. Je kiest het juiste programma voor jouw laptop en installeert dan Electrum net zoals je een ander programma zou installeren. Best eenvoudig. Eens je Electrum opendoet, kies je voor een nieuwe wallet en volg je de installatiewizard. Sneller dan Flash, maar met één belangrijk onderdeel: de generation seed. Dat zijn dertien woorden die je ergens opschrijft, zodat je opnieuw aan je wallet kan, mocht je computer crashen. Daarna is je wallet eigenlijk klaar voor gebruik. 

Hoe installeer ik mijn Electrum-wallet op verschillende toestellen?

Natuurlijk ben je een modern mens en neem je je desktop of laptop niet altijd overal mee naartoe. Waarom zou je ook, als er in je smartphone meer chips zitten dan ze ooit nodig hadden om naar de maan te vliegen? En toegegeven, het heeft even geduurd, maar nu zijn sommige wallets inderdaad ook beschikbaar op je smartphone. Electrum is er ééntje van. 

Om toegang te hebben tot dezelfde wallet als op je andere toestellen, heb je die generation seed die we hierboven vermeldden, nodig. De dertien woordjes die gegenereerd worden, dienen eigenlijk als een soort pincode. Als je Electrum op je smartphone installeert, dan kan je gewoon die seed words intypen en voilà, je kan betalen, of betaald worden. 

Hoe betaal ik met bitcoin? 

En dan moet je betalen natuurlijk. Eigenlijk is het best eenvoudig: net zoals je gegevens zou invullen om een storting te doen, doe je hetzelfde voor je bitcoin. Je gaat naar de ‘verzenden’-pagina. Je vult in aan wie je wil betalen aan de hand van het adres, hetzij in QR-code of met de gewone lange code (opnieuw: meestal is er een knop om te copy-pasten, gebruik die ook.) Je vult het bedrag in. En je drukt op verzenden. Klaar. 

Hoe kan je nu controleren of je bitcoins geverifieerd worden? Via de blockchain (lees er hier alles over), wiens status je kan volgen, kan je bekijken hoe veel verificaties er al geweest zijn. Dat kan via websites zoals blockchaintrail.com. Je vult je adres in en kan daar controleren in hoeverre je transactie al geverifieerd is. Zodra er een paar verificaties staan, kan je in principe gerust zijn. Let op: dubbel- en tripelcheck grote bedragen altijd. Eenmaal je je bitcoin hebt overgeschreven, kan je niet meer terug (lees hier waarom). 

Hoe kan je bitcoin ontvangen? 

Om bitcoin te ontvangen (daar hoef je geen zaak voor te hebben, het kan ook perfect het terugbetalen van een koffietje zijn), ga je eenvoudigweg naar de ‘ontvangen’-tab van je wallet. Die genereert dan een QR-code voor jouw ontvangstadres en die kan de persoon die jou geld moet, gewoon scannen en gebruiken. 

Wij gaven in dit artikel het voorbeeld van Electrum, maar de meeste wallets werken wel met hetzelfde, eenvoudige principe. Breadwallet is een ander voorbeeld dat vaak gebruikt wordt om met bitcoin te betalen en is door zijn automatische ‘scan’-knop ook eenvoudig in gebruik. 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.