Waar kan ik in België met bitcoin betalen en hoeveel kost dat?

Bitcoin blijft een interessante investering, maar wat als je er nu gewoon mee wil betalen op dagelijkse basis? Zijn er winkels waar je in bitcoin kan betalen, kan je ermee naar de bakker of de kapper en betaal je er je pizza mee? Wij leggen even uit wat de mogelijkheden en de valkuilen zijn. 

Kan je met bitcoin in de winkel betalen? Kort gezegd, ja: de cryptomunt is wellicht de enige die zo’n wijdverspreid succes kent in de niet-digitale wereld. Er zijn steeds meer winkels die crypto aanvaarden, zowel online als offline, maar je moet er wel een béétje mee opletten.

Waar kan je ermee betalen? 

Een volledig aanbod vastleggen, is natuurlijk wat moeilijk, maar twee steden in België mogen zich cryptostad noemen: Gent en Ieper. De Gentenaren kunnen intussen kiezen uit zo’n dertig winkels en handelszaken waar je in bitcoin kan betalen. Je kan ze allemaal vinden op deze website, het aanbod breidt dan ook steeds meer uit. In Ieper zijn er zo’n veertien opties. Overigens: ook Antwerpen is onderweg, zo’n tien handelaars laten het toe om met bitcoin te betalen. 

Hoe breed gaat dat? Zowel in Gent als Ieper kan je naar de kapper met je bitcoins en zijn er een aantal restaurantjes en café’s waar je in crytpocurrency kan betalen. Je gebruikt natuurlijk een wallet en de handelaars zelf zetten bitcoins om in euro door middel van een bitcoinkassa (BitKassa, bijvoorbeeld). In Gent was de bitcoin sinds de lancering van die kassa officieel al goed voor meer dan 2.000 euro. 

Daar wringt wel het schoentje: sommige handelaars zullen een officiële kassa hebben, die omrekent en verzet naar handelsrekeningen. Anderzijds is er geen controle op bitcoin, dus het zou kunnen dat je kapper of krantenwinkel je vraagt om de bitcoin over te schrijven naar een persoonlijke rekening. Helemaal zuiver op de graat is dat niet, maar je kan het dus niet zeker weten. Daar komt nog bij dat eens je bitcoin overgeschreven zijn, je ze niet makkelijk terugkrijgt: opletten voor fouten dus (lees hier hoe blockchain ervoor zorgt dat je transacties veilig zijn). Je krijgt dan ook geen kasticket en dat betekent bij elektro ook geen garantie. 

Eén probleem stelt zich wel: hoewel steeds meer winkels een bitcoinsticker hebben, blijkt in de praktijk vaak dat té weinig mensen vragen om met bitcoin te betalen. Sommige handelaars zijn er dus al snel weer mee gestopt of moeten eerst een reeks updates doorvoeren. 

Online? 

Uiteraard kan je ook online met bitcoin betalen. Daarmee vermijd je ook meteen het officieuze karakter van persoonlijke betalingen die we hierboven beschreven. Online krijg je sowieso een factuur of betaalbewijs. Ook daar is het natuurlijk belangrijk om de juiste informatie door te geven, want zodra de info geëncrypteerd is, kan je ze niet meer terugdraaien. 

Waar kan je online betalen? Een handig overzichtje kan je op deze website vinden, maar enkele grote Belgische online spelers doen al mee. Takeaway.com staat je bijvoorbeeld toe om je pizza thuis te laten leveren in ruil voor bitcoin. De grote onlinewinkels (Bol, Coolblue, Amazon) deden dat nog niet, wellicht omdat de bitcoinmarkt te sterk fluctueert

Eén waarschuwing: als het te lang duurt om je transactie goed te keuren, zullen sommige websites je betaling weigeren. Als je dan niet snel genoeg je eigen betaling annuleert, zal je aan de webwinkel moeten vragen om je bitcoins terug te geven. 

Extra kosten bitcoin

Net zoals bij bancontact het geval is, moet je bij bitcoin een transactiekost betalen. Die hangt af van de hoeveelheid transacties die op dat moment worden gedaan en ook van je bedrag (lees hier hoe bitcoin mining werkt en het effect op de prijs van je product). Da’s meteen één van de grootste nadelen van bitcoin: soms is het sop de kolen niet waard. Wie een koffie gaat drinken en het equivalent van vijf euro moet betalen bovenop je koffie van drie euro, betaalt beter cash. 

Die transactiefee of Satoshi/byte fee, is dus onvoorspelbaar, wat ongetwijfeld invloed heeft op de populariteit van cryptomunten. Of er ooit een stabiele transactiekost komt, lijkt momenteel erg onwaarschijnlijk. 

Wat hebben mensen al gekocht met bitcoin? 

De eerste betaling met bitcoin was er ééntje voor de geschiedenisboeken: Laszlo Hanyecz betaalde zo’n 25 euro aan pizza met bitcoin. Dat waren er op dat moment zo’n 10.000, intussen is de waarde van bitcoin al flink gestegen. Maar je kan je pizza dus nog steeds in bitcoin betalen. 

De Winklevoss-tweeling, Cameron en Tyler Winklevoss, die mee aan de basis van Facebook lagen, kochten twee ticketjes richting deep space bij Virgin Galactic. Kostprijs? Een kwart miljoen dollar per ticket, volledig betaald in bitcoin. Voor de gewone sterveling wellicht niet haalbaar, maar voor de tweeling gewoon another day at the office

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.