De Bitcoin is geweldig… tot je er mee wil betalen

De bitcoin werd ooit gepromoot als een goedkoop, betrouwbaar en snel betaalmiddel, maar die eigenschappen lijken inmiddels grotendeels verdwenen.

Dat zegt Paul Vigna, financieel specialist van de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal op basis van cijfers van consulent BitInfoCharts. Daaruit blijkt dat voor een transactie met bitcoins inmiddels 3,5 dollar moet worden betaald en recent zelfs een piek van 5 dollar werd aangerekend. Het toenemend gebruik van de bitcoin – die inmiddels een markt van in totaal meer dan 40 miljard dollar vertegenwoordigt – zet volgens Vigna de mogelijkheden van zijn huidige marktstructuur onder druk. Omdat de handel in bitcoin duurder en complexer wordt, dreigen volgens hem vele consumenten dan ook af te haken. “Wanneer een rekening van 10.000 dollar in bitcoin moet worden betaald, maakt een commissie van 5 dollar weinig verschil,” benadrukt Vigna. “Dat wordt echter heel anders wanneer men de cryptomunt wil gebruiken om in een drankgelegenheid een kop koffie af te rekenen. Dan dreigt de commissie duurder te worden dan de waarde van de consumptie.”

Commissies

Jonathan Levin, chief executive van consulent Chainalysis, benadrukt dat voor grensoverschrijdende geldtransfers en kleine betalingen een betrouwbaar bitcoin-netwerk noodzakelijk is. Door de hogere kosten dreigen volgens hem dan ook een aantal toepassingen snel te zullen verdwijnen. De hogere commissies moeten volgens Vigna worden toegeschreven aan de grote drukte op het bitcoin-platform. Terwijl enkele tijd geleden dagelijks minder dan honderdduizend bitcoin-transacties werden geregistreerd, worden inmiddels 260.000 bewegingen per dag opgetekend. Dat leidt tot een flessenhals-effect, waardoor vertragingen dreigen. Het netwerk kan immers slechts zeven transacties per seconde verwerken. Door de betaling van een hoger commissieloon aan zogenaamde miners kan bij de verwerking voorrang worden verkregen. Het commissieloon blijkt ook vaak bepaald te worden door de drukte op het platform. Er wordt naar oplossingen gezocht, maar Vigna meent dat vele gebruikers dreigen af te haken vooraleer een antwoord is gevonden. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20