Wereldwijd toerisme is door coronacrisis dertig jaar in de tijd teruggezet

Het aantal internationale aankomsten is tijdens de eerste tien maanden van dit jaar met 72 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Een combinatie van reisbeperkingen, een laag consumentenvertrouwen en de strijd tegen het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de toeristische sector het slechtste jaar uit zijn geschiedenis doormaakt. Dat zegt een rapport van het World Tourism Organization (UNWTO).

Het rapport betoogt dat er tijdens de eerste tien maanden van dit jaar 900 miljoen minder internationale toeristische verplaatsingen werden geteld dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dit vertaalde zich in een verlies van 935 miljard dollar. ‘De klap die de toeristische sector dit jaar krijgt, is daarmee ruim tien keer groter dan het verlies na de wereldwijde financiële crisis elf jaar geleden,’ luidt het.

Dertig jaar

‘Het nieuws over de distributie van coronavaccins versterkt ongetwijfeld het vertrouwen van de reizigers, maar er is desondanks nog een lange weg af te leggen vooraleer er van een merkbaar herstel gewag kan worden gemaakt,’ zegt Zurab Pololikashvili, secretaris-generaal van de World Tourism Organization. ‘We moeten dan ook onze inspanningen opvoeren om landsgrenzen veilig te openen en tegelijkertijd arbeidsplaatsen en ondernemingen in de toeristische sector te ondersteunen.’

‘Het wordt steeds duidelijker dat het toerisme in deze coronacrisis een van de meest getroffen sectoren is,’ merkt Pololikashvili op. ‘Geraamd wordt dat de toeristische activiteit over het hele jaar met een daling tussen 70 procent en 75 procent zal worden geconfronteerd. Dit betekent dat het wereldwijde toerisme teruggezet wordt tot een niveau van dertig jaar geleden.’

Er worden over het hele 1 miljard minder aankomsten verwacht, met een verlies van ongeveer 1.100 miljard dollar aan inkomsten. Het wereldwijde bruto binnenlandse product kan daardoor met ruim 2.000 miljard dollar inkrimpen.

Asia-Pacific was met een inkrimping met 82 procent tijdens de eerste tien maanden van dit jaar het zwaarst getroffen, gevolgd door het Midden-Oosten (73 procent) en Afrika (69 procent).

Met een achteruitgang van 68 procent werden Europa en Amerika het meest gespaard. Dat was vooral te danken aan een korte heropflakkering van de toeristische activiteit tijdens de voorbije zomerperiode. In vele markten, waaronder China en Rusland, kon wel een heropleving van het toerisme worden opgetekend.

Heropflakkering

De organisatie wijst er wel op dat de heropflakkering van het virus de voorbije weken tot de herinvoering van een aantal reisbeperkingen heeft geleid.

De toeristische organisatie zegt wel te verwachten dat de distributie van de verschillende coronavaccins het vertrouwen van de consumenten in het toerisme geleidelijk zal herstellen, terwijl een toenemend aantal bestemmingen tegelijkertijd de reisbeperkingen zal afbouwen.

Daarbij wordt erop gewezen dat eind april 82 procent van alle bestemmingen waren gesloten. Eind oktober was nog 18 procent van de locaties ontoegankelijk.

‘Tijdens de tweede helft van volgend jaar mag wellicht een sterk herstel worden verwacht,’ merkt de toeristische organisatie op. ‘Desalniettemin kan een terugkeer naar de vroegere piekniveaus mogelijk tussen tweeënhalf en vier jaar in beslag nemen.’

Meer