Spaanse toerismesector in de aanbieding: duizenden hotels staan te koop

De Spaanse toerismesector staat te koop en internationale investeringsfondsen staan klaar om hun slag te slaan. Dat schrijft de Spaanse krant El Mundo (€). Vastgoedkantoren bieden duizenden hotels te koop aan en de gemiddelde prijs per kamer is daarbij aanzienlijk gedaald. De sector vreest dat dit nog maar een begin is.

De vastgoedsite Think Spain heeft meer dan 400 hotels in de aanbieding, waarvan de helft in Andaloesië en op de Baleraren. Een andere site – Mil anuncios – heeft een kleine 1.000 hotels in de aanbieding. Op Ibiza staan volgend de website Idealista meer hotels te koop dan er nog open zijn.

Volgens de secretaris-generaal van de Mesa del Turismo hebben de hotelhouders dankzij de overheidssteun wat tijd kunnen kopen, maar raakt die tijd stilaan op. Volgens de vakorganisatie zijn het vooral familiale hotels en kleinere ketens die meest kwetsbaar zijn. Daarmee worden ketens met minder dan 5 hotels en in totaal minder dan 1.500 kamers bedoeld.

100.000 euro per kamer tegen 400.000 euro pre-Covid

Lag de prijs van een kamer voor de Covidcrisis gemiddeld rond de 400.000 euro dan worden sommige hotels nu aangeboden tegen een prijs van 100.000 euro per kamer. Volgens sectorspecialisten is de situatie vergelijkbaar met een beurskrach, wanneer ook aandelen plots goedkoop worden. Probleem blijft dat de toekomstperspectieven verre van duidelijk zijn.

Grote investeringsgroepen zoals de Amerikaanse Blackstone Group, het Spaanse Atom en Portobello, het Franses Covivio en het Britse CBRE Global Investors hebben samen meer dan 200 hotels in Spanje. Volgens de krant zouden ze dat cijfer deze winter willen verdrievoudigen. De focus ligt daarbij op recent gerenoveerde vier- en vijfsterrenhotels. Terwijl de Canarische Eilanden de meest gegeerde markt is, zijn het de Balearen en Andaloesië waar echte koopjes kunnen worden gedaan. Ook de grote steden blijven interessant. Eigenaars kunnen daar op een verschillend doelpubliek mikken, terwijl ook de vastgoedwaarde hoger ligt.

De grote investeringsgroepen wachten voorlopig geduldig af. Een tweede coronagolf die zich uitstrekt tot ver in de volgende lente speelt daarbij in hun voordeel. Mocht ook het volgende zomerseizoen in gevaar komen dan dreigt voor de sector een ware catastrofe. Hoteleigenaars die cash achter de hand hebben kunnen nog één, maximum twee seizoenen overleven. Langer lijkt onmogelijk.

De opkomst van massatoerisme in bestemmingen in Turkije en Tunesië heeft vele Spaanse hotelhouders de voorbije jaren verplicht te investeren in renovatie. Deze hoteliers lossen nog steeds de leningen af die ze daarvoor zijn aangegaan. Die leningen hangen nu als een molensteen om hun nek.

Meer