Stichter Airbnb: ‘Globaal toerisme komt coronacrisis nooit meer te boven’

Het globale toerisme zal de coronacrisis wellicht nooit meer te boven komen. Dat zegt Brian Chesky, de stichter van het verhuurplatform, in een interview met de Amerikaanse nieuwssite Axios. Volgens Chesky zullen mensen vaker in eigen land reizen en langere verblijven boeken.

‘Ik ben bereid te zeggen dat reizen nooit meer het niveau zal bereiken dat we vóór de coronacrisis kenden; dat zal gewoon niet gebeuren.’

‘Soms worden jaren van transformatie in enkele maanden ongedaan gemaakt.’ Nog volgens Chesky is wat nu gebeurt onvergelijkbaar met de krimp die het toerisme onderging in de nasleep van de financiële crisis van 2008. Hij baseert die uitspraak de trends die zichtbaar worden uit de rijke gegevensbank waarover Airbnb kan beschikken.

Reizen is niet langer wat het was

  1. Mensen blijven weg uit vliegtuigen, reizen binnenlands, vermijden grote steden en er is weinig zakelijk vliegverkeer.
  2. Mensen reizen per wagen naar plekken op maximaal 300 kilometer afstand. Meestal reizen ze naar kleinere gemeenschappen, waar ze in huizen verblijven en waar ze langer blijven.

Maar het grootste obstakel blijft ongetwijfeld de menselijke psyche. Zelfs wanneer alles normaal verloopt brengt reizen altijd een reeks onzekerheden met zich mee. Men verlaat zijn comfortzone en komt in contact met onbekenden. 

Het eerste vraagteken wordt straks het vliegverkeer. Hoe wordt dat geregeld? Bij aankomst op bestemming stelt zich dan de vraag of we een taxi of een Uber nemen, dan wel het openbaar vervoer gaan gebruiken. Sinds de heropening van de economie is het openbaar vervoer in zowat alle steden een van de grootste verliezers, net omdat ‘social distancing’ er voor problemen zorgt. 

Maar overnachten wordt het grootste risico. Kiezen we voor de pseudoveiligheid van een (dure) gerenommeerde hotelketen of gaan we voor het risico van een sympathieke Airbnb-host, die misschien asymptomatisch is? Of het helpt dat sommige Airbnb-uitbaters nu al ‘thorougly desinfected’ aan hun omschrijving toevoegen valt nog af te wachten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20