IATA: ‘Luchtvaartmaatschappijen zullen nog geruime tijd steun nodig hebben’

Luchtvaartmaatschappijen zullen nog geruime tijd steun nodig hebben. Ook deze zomer zullen de inkomsten van de sector beperkt blijven. Op die manier zal er ook geen buffer kunnen worden opgebouwd voor de volgende wintermaanden, die traditioneel elk jaar voor de sector een magere periode vormen. Dat heeft de International Air Traffic Association (IATA) betoogd.

Eerder al de organisatie gewaarschuwd dat de wereldwijde luchtvaartsector dit jaar met een verlies van ruim 84 miljard dollar rekening zal moeten houden.

‘De overheden moeten de luchtvaartmaatschappijen langer vrijstellingen geven voor het niet gebruiken van landingsrechten,’ zegt Alexandre de Juniac, directeur van de luchtvaartorganisatie. ‘Tevens moet er meer voorzien worden in steun die de schulden van de maatschappijen niet doen oplopen. De voorbije periode hebben vele maatschappijen hun schuldenlast immers al sterk zien stijgen.’

De IATA wijst onder meer maar mogelijkheden om de luchthavenbelasting en de bijdragen aan de kosten voor de luchtverkeersleiding te schrappen. Tevens zouden de overheden de loonsubsidies kunnen verlengen en langer uitstel verlenen voor het betalen van winstbelasting,’ aldus de organisatie.

De boekingen in de luchtvaartsector liggen momenteel 82 procent lager dan in juni vorig jaar. Bovendien boeken reizigers minder lang vooraf. Dat maakt het de maatschappijen moeilijker om ver vooruit te plannen.

Die voorzichtigheid bij reizigers blijkt ook uit een onderzoek dat de IATA heeft laten uitvoeren. Minder dan de helft van de ondervraagden gaf daarbij aan om binnen een periode van enkele maanden opnieuw op een vliegtuig te zullen stoppen. Ruim een derde benadrukte daarmee nog minstens een half jaar te zullen wachten.

‘Steeds meer mensen nemen opnieuw het vliegtuig,’ zegt de Juniac. ‘Dat is goed voor de economie. Maar we zijn nog lang niet op het niveau dat de situatie voor de luchtvaartmaatschappijen houdbaar maakt. Overheden moeten uiterlijk eind juli toezeggingen doen om de sector zekerheid te geven.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20