Kloof tussen reële economie en de beurzen vergroot: wereldwijde beurswaarde stijgt tot ruim 100.000 miljard dollar

Terwijl de wereldwijde economie het zwaar te verduren krijgt door de coronacrisis, doen de aandelenmarkten het opvallend goed. De wereldwijde beurswaarde is gestegen tot ruim 100.000 miljard dollar, berekende Bloomberg.

Sinds de start van de coronapandemie is het verschil tussen de reële economie en de aandelenmarkten gevoelig groter worden. Dat verschil is voornamelijk groot in de Verenigde Staten waar de beurswaarde van de techgiganten, zoals Facebook en Amazon, stevig is toegenomen. Het zijn net die bedrijven die floreren tijdens een periode waarin we met z’n allen zoveel mogelijk thuisblijven.

De technologiebeurs Nasdaq flirt voortdurend met een nieuwe recordhoogte. Die index noteert momenteel 40 procent hoger dan begin dit jaar. Ook de Dow Jones en de S&P500 doen het bijzonder goed.

De wereldwijde beurswaarde is dit jaar al gestegen van 87.000 naar 100.000 miljard dollar. Dat is een stijging van 15 procent.

Economische krimp

Terwijl het gouden tijden zijn voor de beleggers, krijgen veel landen dit jaar te maken met een economische krimp. Door de genomen coronamaatregelen neemt de economische activiteit af en moeten de overheden werknemers en zelfstandigen bijstaan met financiële steunmaatregelen.

De wereldeconomie zal dit jaar door de pandemie en bijbehorende lockdowns met 4,2 procent dalen, liet de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) begin deze maand weten. De organisatie verwacht dat de economie volgend jaar opnieuw zal groeien met 4,2 procent. In september ging het wel nog uit van een groei van 5 procent.

Ook voor ons land ziet de situatie er voor dit jaar niet goed uit. De grootbank BNP Paribas Fortis verwacht dat de Belgische economie dit jaar zal krimpen met 7,2 procent. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikaanse beurzen is de Bel20 de coronacrisis nog niet volledig te boven gekomen. Die staat 8 procent lager dan begin dit jaar, maar 44 procent hoger dan op het dieptepunt tijdens de eerste coronagolf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20