SpaceX zet vier astronauten veilig af aan het ISS

Ruimtebedrijf SpaceX heeft zijn eerste volwaardige ruimtemissie met succes afgewerkt. In het kader van operatie Launch America bracht een Crew Dragon vier astronauten naar het internationaal ruimtestation ISS.

Hij hangt eraan: na een reis van 24 uur zijn de vier astronauten uit de Crew Dragon naar het ISS kunnen overstappen. Amerikanen Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker en de Japanse astronaut Soichi Noguchi zijn veilig gearriveerd. Daar werden ze erg hartelijk ontvangen door Amerikaanse astronaute Kate Rubins en Russen Sergey Ryzhikov en Sergey Kud-Sverchkov.

https://www.youtube.com/watch?v=CkK8zDbRcJc

Het is een nieuwe mijlpaal voor het Amerikaanse ruimtebedrijf. In augustus van dit jaar mocht SpaceX al eens proefdraaien. Toen zette het astronauten Bob Behnken en Doug Hurley al af aan het ISS. Twee maanden later keerden de twee veilig terug. Het was de eerste keer sinds augustus 2011 dat er met een Amerikaans toestel astronauten werden afgezet. Toen eindigde het Space Shuttle-programma.

NASA – Mike Hopkins, en Kate Rubins in het ISS.

Commercial Crew

Met SpaceX heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa nu een nationale, private partner om regelmatig bemande ruimtevluchten uit te voeren. Deze specifieke vlucht kadert in het Commercial Crew-partnership. Daarmee moest SpaceX, maar ook de vliegtuigbouwer Boeing, een plan uitwerken voor regelmatige retourvluchten naar het ISS. Het doel is om niet meer te moeten rekenen op Russische Soejoez-raketten en dus het geld ook in de eigen economie te pompen.

De volledige crew van het ISS – NASA

Nasa heeft daarom verschillende contracten lopen met SpaceX, al twee decennia lang. Dan gaat het vaak over het transporteren van cargo, de zogenaamde payloads. Maar nu zijn er dus ook mensen aan boord van de speciaal daarvoor gebouwde Crew Dragon. Nasa investeerde 3,1 miljard dollar in de ontwikkeling van de SpaceX-capsule.

Boeing

Ook Boeing is dus met een project bezig. De vliegtuigbouwer kreeg al 4,8 miljard dollar van Nasa om een concurrerend toestel uit te bouwen, de Starliner. Dat project loopt echter vertraging op.

Het was trouwens verder ook een uitstekende nacht voor CEO Elon Musk. Dat andere bedrijf van hem, Tesla, wordt namelijk opgenomen in de S&P 500.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20