VS gaat weer -indirect- praten met Iran over nucleaire deal

De twee elkaar vijandig gezinde naties gaan samen aanwezig zijn op internationale besprekingen in Wenen. De conferentie over de nucleaire overeenkomst vindt volgende week al plaats, schrijft Financial Times.

De onderhandelingen in Oostenrijk zullen een poging zijn om de door voormalig president Trump afgevoerde nucleaire overeenkomst ‘nieuw leven in te blazen’. Huidig president Joe Biden zei dat Washington bereid was om opnieuw toe te treden als Teheran zich weer aan de afspraken zou houden.

Hoewel er geen directe besprekingen tussen functionarissen van Washington en Teheran zijn gepland, zou de aanwezigheid van beide landen op dezelfde bijeenkomst een belangrijke stap zijn.

Evenwichtsoefening

De onderhandelingen zullen zich naar verwachting toespitsen op de vraag wanneer de VS de sancties uit het Trump-tijdperk kan opheffen, en of Teheran zich dan opnieuw aan de beperkingen uit het akkoord begint te houden. De bedoeling is dat die twee acties gelijktijdig gebeuren. Dat belooft een moeilijke evenwichtsoefening te worden.

‘Er is één grote opgave, namelijk hoe het JCPOA weer tot leven te brengen’, zei een EU-functionaris tegen FT. Hij verwees hierbij naar het nucleaire akkoord bij zijn formele naam, het Joint Comprehensive Plan of Action. ‘Het idee is om de voorwaarden te bepalen waaronder de Verenigde Staten terugkomen op het JCPOA en Iran het akkoord weer volledig zal naleven’.

De gesprekken in Wenen werden aangekondigd na een bijeenkomst op vrijdag van de resterende ondertekenaars van het akkoord – de EU, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China en Iran. Het akkoord uit 2015 legde beperkingen op aan het nucleaire programma van Iran in ruil voor de opheffing van een groot aantal internationale sancties.

Oorlogshaviken

Verwacht wordt dat de besprekingen van volgende week uitsluitend zullen gaan over het herstel van het oorspronkelijke akkoord. Niet over kwesties als het Iraanse programma voor ballistische raketten, of de rol van Iran in andere conflicten in het Midden-Oosten.

De onderhandelingen over een hervatting van de betrekkingen zijn al een uitdaging gebleken. Ze werden gecompliceerd door de binnenlandse druk van oorlogshaviken op zowel Biden als de Iraanse president Hassan Rouhani.

In Iran worden in juni trouwens presidentsverkiezingen gehouden.


Meer