Iran klopt aan bij Europa om nucleair akkoord te redden

Iran zoekt naar een manier om de nucleaire deal van 2015 te redden. De Iraanse minister van buitenlandse zaken vindt dat Europa de plooien tussen Washington en Teheran kan helpen gladstrijken.

Volgens Mohammad Javad Zarif, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, ligt er een weg open naar een bemiddeling van het nucleaire akkoord tussen de Verenigde Staten. Het akkoord dat in 2015 werd opgesteld, mede door inspanningen van politici zoals Hillary Clinton, kende een bruusk einde in 2018. Toen trok president Trump prompt de stekker uit de internationale deal. Sinds de machtswissel in Washington benaderen de twee landen elkaar weer behoedzaam.

Biden is bereid

President Joe Biden liet al vroeg in januari weten dat hij bereid is om het akkoord opnieuw te bekijken. Het Witte Huis benadrukte wel dat Teheran eerst volledig zal moeten afzien van het opstapelen en verrijken van uranium, een belangrijke stap in het ontwikkelen van kernwapens. Iran zal op hun beurt waarschijnlijk verwachten dat de VS de verschillende sancties die Trump het land oplegde weer zal opbergen. Het belooft opnieuw een moeilijke onderhandeling te worden.

Zarif vertelde in een interview met CNN International dat de timing van een nieuwe deal cruciaal zal zijn. ‘Er is een duidelijk mechanisme om de deal vlotter te coördineren’, zei Zarif. Volgens de Iraanse minister kan de Europese Unie dat mechanisme aanleveren.

Europa als hefboom

De deal van 2015 werd namelijk niet enkel tussen de Verenigde Staten en Iran gesloten. Ook het Verenigd Koninkrijk, de EU (waaronder Frankrijk, Duitsland), Rusland en China zetten hun handtekening. De EU wou dus destijds ook het Iraanse atoomprogramma op een transparante manier aan banden leggen. De onvoorspelbare tegenwind van Trump stootte verschillende diplomaten van de EU tegen de borst.

Zarif wees Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, aan als potentiële bemiddelaar. ‘Hij zou de maatregelen die door de Verenigde Staten en Iran moeten worden genomen kunnen uittekenen’, besloot Zarif.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20