Na Iran, vaardigt ook Irak arrestatiebevel uit tegen Trump voor dood Soleimani

Irak heeft vandaag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Amerikaanse president Donald Trump, meldt de Iraakse justitie. Die komt er als gevolg van de raketaanval van de Verenigde Staten in Bagdad waarbij de Iraanse generaal-majoor Qassem Soleimani vorig jaar omkwam. 

Een onderzoeksrechter van een rechtbank in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft beslist dat Trump wordt vervolgd voor de dood van Soleimani. De 62-jarige Soleimani was een generaal-majoor van de Iraanse Revolutionaire Garde en hoofd van de Al-Quds-brigade, een elite-eenheid die vooral buiten het Iraanse grondgebied opereert. Hij werd begin dit jaar door een Amerikaanse droneaanval gedood. 

Trump wordt door de Iraakse justitie beschuldigd van moord met voorbedachte rade, waarop de doodstraf staat. Omdat het onwaarschijnlijk is dat Trump er ooit voor terecht zal staan, is het arrestatiebevel van Irak vooral symbolisch in zijn laatste dagen als president van de Verenigde Staten. 

Ook Iran 

Afgelopen juni had buurland Iran ook al een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen president Trump, samen met 36 andere Amerikaanse functionarissen. Zij worden door Iran verdacht van moord en terrorisme en Trump staat volgens procureur-generaal Ali Alqasi Mehr bovenaan de lijst met verdachten.

Iran wil de Amerikaanse president vervolgen zodra zijn ambtstermijn erop zit. De Iraanse autoriteiten doen ook een beroep op Interpol. Via die politieorganisatie wordt gevraagd de verdachten aan te houden.

‘We vliegen een vliegtuig in het Capitool’

Eerder deze week herdacht Iran Qassem Soleimani en het land zweert al langer dat zijn dood zal worden gewroken. Verschillende luchtverkeersleiders in New York kregen maandag een ijzingwekkende bedreiging te horen. 

Op een bandopname die aan CBS News werd doorgespeeld is volgende boodschap te horen: ‘We vliegen woensdag een vliegtuig in het Capitool. Soleimani zal worden gewroken.’

Wie de boodschap insprak blijft onduidelijk. Hoewel de Amerikaanse regering zo’n aanslag ongeloofwaardig acht, wordt de zaak behandeld als een inbreuk op de luchtvaartfrequenties.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20