‘We vliegen woensdag een vliegtuig in het Capitool’

Verschillende luchtverkeersleiders in New York kregen maandag een ijzingwekkende bedreiging te horen. Op een bandopname die aan CBS News werd doorgespeeld is volgende boodschap te horen: ‘We vliegen woensdag een vliegtuig in het Capitool. Soleimani zal worden gewroken.’

De dreiging verwijst naar de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die vorig jaar op bevel van president Trump met een drone werd gedood. Soleimani was commandant van de gevreesde al-Quds-brigades van de Iraanse Revolutionaire Garde. De legendarische generaal, en nummer twee van het regime, was verantwoordelijk voor buitenlandse missies. Vooral door zijn militaire acties kon Iran zijn invloed in het Midden-Oosten aanzienlijk uitbreiden.

De bandopname werd gemaakt op de eerste verjaardag van Soleimani’s dood. Iran zweert al langer dat zijn dood zal worden gewroken.

Wie de boodschap insprak blijft onduidelijk. Hoewel de Amerikaanse regering zo’n aanslag ongeloofwaardig acht, wordt de zaak behandeld als een inbreuk op de luchtvaartfrequenties.

Het Pentagon en andere overheidsinstanties werden dinsdag op de hoogte gebracht van de de gedigitaliseerde bandopname.

Verkozen leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten woensdag in het Capitool het resultaat van de presidentsverkiezingen bekrachtigen.

De FBI geeft geen commentaar maar zegt ‘alle bedreigingen van geweld voor de openbare veiligheid serieus te nemen’. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20