Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 19 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Iran wil Trump arresteren voor liquidatie Soleimani

Logo Business AM
Politiek

29/06/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 2 min leestijd

Donald Trump. - EPA

De Iraanse procureur heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de Amerikaanse president Donald Trump.

In het nieuws: Trump heeft een arrestatiebevel aan zijn broek, net zoals enkele hooggeplaatste vertrouwelingen van hem. Oorzaak: de dood van Qassem Soleimani, een topman in het Iraanse regime. Soleimani kwam om het leven door een Amerikaanse drone-aanslag in januari.

Gaat het ook gebeuren? De Amerikaanse president arresteren tijdens zijn ambtstermijn, of pogingen daartoe, dat zal niet gebeuren. Het Iraanse regime heeft laten weten de arrestatie te willen uitvoeren zodra Trump zijn ambtstermijn afloopt. Dat wil zeggen: ten vroegste in januari 2021.

Wie moet dat doen? Het lijkt onwaarschijnlijk dat Iran zelf pogingen zal ondernemen om de arrestatie uit te voeren. Iran heeft wel hulp gevraagd aan de internationale politieorganisatie Interpol.

Wie was Qassem Soleimani? Soleimani was de leider van al-Quds-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde. Hij zou, volgens de Amerikaanse overheid het begin januari formuleerde, een acuut gevaar voor de Amerikanen gevormd hebben. Een aanval op de Amerikaanse basissen in het Midden-Oosten, met andere woorden. Dat gevaar kon achteraf niet hardgemaakt worden.

Nog wat achtergrond: De dood van Soleimani leidde tot een vergeldingsaanval van de Iraniërs. De spanningen liepen aan Iraanse zijde zo hoog op dat het leger per ongeluk een Oekraiëns vliegtuig uit de lucht schoot. Alle 176 aanwezigen kwamen om het leven.

Komt Trump achter de tralies terecht? Wellicht niet. Dat Trump zelfs uitgeleverd wordt aan Iran, is praktisch ondenkbaar. Iran zet hiermee wel erg veel druk op Interpol om kant te kiezen in de zaak. Daarmee slaat het regime een dubbele slag. Enerzijds toont het aan de eigen bevolking dat ze Trump niet laten wegkomen met de dood van Soleimani. Anderzijds kampt Iran met grote problemen sinds de coronacrisis, die hard heeft toegeslagen in het land. Het arrestatiebevel is dan ook een goede bliksemafleider.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  39.948.934
 • Aantal
  doden
  1.113.102
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  222.253
 • Aantal
  doden
  10.413
KU Leuven test studenten zelf op coronavirus Icon
16:41

KU Leuven test studenten zelf op coronavirus

Leuvense studenten kunnen zich vanaf maandag laten testen op een coronabesmetting in een afnamecentrum dat het KU Leuven in samenwerking met de hogescholen speciaal...


Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks