Iran geeft toe: ‘Oekraïense Boeing per ongeluk neergeschoten’

Na enkele dagen speculatie geeft de Iraanse overheid toe dat zij verantwoordelijk zijn voor het gecrashte vliegtuig.

Het Iraanse leger heeft toegegeven dat zij op woensdag per ongeluk een Oekraiëns vliegtuig met een raket hebben neergeschoten. Die toegeving komt er enkele dagen nadat de Verenigde Staten met een beschuldigende vinger naar Teheran wees. Iran heeft het over een menselijke fout.

176 doden

Op woensdag 8 januari crashte een Oekraïense Boeing 737 kort na het opstijgen uit Teheran. Vijf minuten na het opstijgen, verdween het vliegtuig van de radar. Alle 176 inzittenden kwamen om het leven. Vooral Canada en Iran zijn zwaar getroffen: er waren zeker 82 Iraniërs en 57 Canadezen aan boord, net zoals een elftal Oekraïeners.

Net die nacht had Iran ook een bombardement op twee Amerikaanse doelwitten georganiseerd. Dat was een vergeldingsactie voor de dood van de Iraanse generaal Qasem Soleimani. Het Iraanse leger geeft nu toe dat ze door de aanvallen op scherp stonden.

‘Amerikaans avonturisme’

De Iraanse minister voor Buitenlandse Zaken Javad Zarif legt de schuld dan ook bij de Amerikaanse aanval. Op Twitter zegt hij dat ‘een menselijke fout op een crisismoment, veroorzaakt door Amerikaanse avonturisme, geleid heeft tot een ramp.’

Zarif drukte ook zijn spijt uit: ‘Onze diepe spijt, verontschuldigingen en condoleances naar onze mensen, naar de families van alle slachtoffers en andere getroffen naties.’

Ook de Iraanse premier Hassan Rouhani noemt de raketaanval een menselijke en een ‘onvergeefelijke’ fout.

Rouhani stelde ook dat er een intern onderzoek heeft plaatsgevonden, dat nog steeds loopt. De verantwoordelijke voor de luchtaanval moet nog aangeduid worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20