VS en Canada: ‘Iran schoot Oekraïens vliegtuig neer’, Iran ontkent

Iran heeft per ongeluk het Oekraïense vliegtuig neergeschoten dat woensdag nabij Teheran neerstortte. Dat melden Amerikaanse media, maar wordt ontkend in Iran. Ook de Canadese premier Trudeau heeft het over een raketaanval. Bij de crash kwamen 176 mensen om het leven.

De autoriteiten in de Verenigde Staten zeggenbewijs te hebben dat de Boeing 737 geraakt werd door een Iraanse raket. De dodelijke crash vond woensdag plaats, enkele uren nadat Iran een aanval lanceerde op Amerikaanse basissen in Irak. Daarbij raakte niemand gewond.

De Amerikaanse president Donald Trump gaf donderdagnamiddag aan dat het vliegtuig niet neerstortte als gevolg van een ongeluk. ‘Iemand heeft mogelijk een fout gemaakt’, zei hij op een persconferentie, zonder meer informatie te geven. ‘Ik heb het gevoel dat er iets verschrikkelijks is gebeurd.’

Ook de Canadese eerste minister Justin Trudeau volgde met een verklaring. Hij stelt dat de Boeing 737 ‘mogelijk onopzettelijk neergeschoten is door een Iraanse raket’. De premier baseert zich op informatie van verschillende bronnen en benadrukt nog de noodzaak van een diepgaand onderzoek.

Intussen kon The New York Times de hand leggen op een video waarin de raketaanval te zien is.

Verschillende pistes

Eerder op donderdag communiceerden de autoriteiten in Oekraïne over hun onderzoek. Ze hielden verschillende pistes open, zoals een raketinslag, een aanslag met een bom aan boord, een technische panne of een botsing met een drone. Er zijn 45 Oekraïense deskundigen aanwezig in Teheran om het onderzoek te ondersteunen.

Volgens anonieme bronnen zouden de Amerikaanse inlichtingendiensten signalen opgevangen hebben van een radar die ingeschakeld werd, meldt CBS News. Kort voor de ontploffing kwamen er ook twee luchtafweerraketten op de radar van Amerikaanse satellieten, klinkt het verder nog.

Iran: ‘Onmogelijk’

De Iraanse luchtvaartautoriteit noemt het ‘onlogisch’ en ‘wetenschappelijk onmogelijk’ dat het Oekraïense vliegtuig neergehaald werd met een raket. De topman wijst erop dat er een perfecte coördinatie bestaat tussen het Iraanse leger en de burgerlijke autoriteiten. Bovendien zouden de piloten nog geprobeerd hebben om rechtsomkeer te maken naar de luchthaven, klinkt het bij het Iraanse nieuwsagentschap.

Verder raakte bekend dat de president van Iran, Hassan Rohani, en zijn collega uit Oekraïne, Volodymyr Zelenski, nauw zullen samenwerken. ‘Deskundigenteams van beide landen moeten diepgaand de exacte oorzaak van de crash onderzoeken’, kwamen ze overeen via de telefoon. De Oekraïense onderzoekers krijgen daarbij toegang tot alle data die ze nodig hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20