Nucleaire escalatie? Iran verrijkt uranium met geavanceerde machines

Iran is begonnen met het verrijken van uranium met geavanceerde IR-2m centrifuges. Dat zegt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de VN.

‘Op 7 maart 2021 heeft het Agentschap geverifieerd dat Iran in de splijtstofverrijkingsinstallatie in Natanz was begonnen met het voeden van natuurlijk UF6 in de derde cascade van 174 IR-2m centrifuges’, aldus het Internationaal Atoomagentschap in een rapport dat door Reuters is verkregen. UF6 zou verwijzen naar uraniumhexafluoride, de vorm waarin uranium in centrifuges wordt gevoerd om het te zuiveren.

Escalatie van schendingen nucleair akkoord

Teheran escaleert daarmee de schendingen van de nucleaire deal uit 2015 met ’s werelds grootmachten die beperkingen legde op het verrijken van uranium.

Iran begon de beperkingen te schenden nadat de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump de deal had opgezegd en in 2018 opnieuw sancties had ingesteld.

De versnelling van de schendingen lijkt bedoeld om de druk op Trumps opvolger Joe Biden op te voeren. De nieuwe Amerikaanse president wil het akkoord nieuw leven inblazen, maar Washington en Teheran zijn verwikkeld in een patstelling over wie het eerst moet handelen.

Iran heeft ook nog maar pas ingestemd met ‘besprekingen over openstaande nucleaire kwesties’ met het IAEA. De vraag is wat er uit die besprekingen zal voortvloeien.

90 procent nodig voor atoomwapen

Volgens het nucleaire akkoord mag Iran alleen uranium verrijken met IR-1 centrifuges van de eerste generatie in de ondergrondse splijtstofverrijkingsinstallatie in Natanz. In november is Iran daar begonnen met verrijking met een eerste set IR-2m machines, die veel efficiënter zijn, en sindsdien heeft het die set dus verder uitgebreid.

Naast de IR-1-machines gebruikt Iran 522 IR-2m centrifuges om uranium te verrijken tot een splijtbaarheidsgehalte van 5 procent, zegt het IAEA. Dat is meer dan de 3,67 procent zuiverheid die volgens de overeenkomst is toegestaan, maar minder dan de 20 procent die het land verrijkt in een andere faciliteit, genaamd Fordow. Uranium dat is verrijkt tot een zuiverheidsgraad van 90 procent kan worden gebruikt om een atoomwapen te maken.

(mah)

Lees ook:

Stapje dichter bij oorlog? Dit is waarom Irans beslissing om opnieuw uranium te verrijken zo belangrijk is

Biden laat B-52-bommenwerpers over Midden-Oosten vliegen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20