Biden laat B-52-bommenwerpers over Midden-Oosten vliegen

Een paar Amerikaanse B-52 bommenwerpers vloog zondag over het Midden-Oosten. Ze zouden vergezeld geweest zijn van militaire vliegtuigen van Israël, Saudi-Arabië en Qatar. Het was de vierde keer dit jaar dat bommenwerpers werden ingezet in het Midden-Oosten en de tweede keer onder president Joe Biden.

Het Amerikaanse leger zei dat de vlucht bedoeld was om ‘agressie af te schrikken en partners en bondgenoten gerust te stellen over de inzet van het Amerikaanse leger voor de veiligheid in de regio’. Dat schrijft Associated Press.

Explosie op Israëlisch vrachtschip

Dergelijke vluchten waren al tijdens de laatste maanden van de regering van president Donald Trump gebruikelijk geworden. Alsook een reeks escalerende incidenten in de regio.

Zo’n twee weken geleden vond in de Golf van Oman een explosie plaats op een Israëlisch vrachtschip. Over de omstandigheden van het incident is nog niet veel bekend. Het kan dus om ook om een ongeval gaan. Maar daar geloven de Israëlische autoriteiten niet in.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaf Iran de schuld van de ontploffingen, iets wat door Teheran wordt ontkend.

In de Golf van Oman vond in 2019 een reeks soortgelijke aanvallen plaats, waarvan de Amerikaanse marine toen Iran de schuld gaf.

Uraniumverrijking

De oplopende spanningen lijken in tegenspraak met de wens van alle partijen – behalve Israël – om terug te keren naar de nucleaire deal (in 2018 opgeblazen door Trump) die de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Rusland en China in 2015 met Iran sloten.

Daarin zegde Teheran onder meer toe zijn uraniumverrijkingsprogramma aan banden te leggen en inspecties van het Internationaal Atoomagentschap toe te staan. Dat in ruil voor een opheffing van de internationale economische sancties.

De spanningen blijven echter hoog nadat milities in Irak – waarschijnlijk gesteund door Iran – doorgaan met het aanvallen van Amerikaanse belangen. Biden lanceerde vorige maand nog een luchtaanval net over de grens in Syrië als vergelding. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20