Dit zijn de steden met de beste werk-privébalans… en de steden waar je beter niet aan de slag gaat

Elk jaar rangschikt het Amerikaanse bedrijf Kisi de grootste steden volgens de werk-privébalans. Europese steden hebben over het algemeen de beste scores… maar Brussel staat ver van de top.

Om de top 100 samen te stellen, hanteert Kisi een reeks criteria in drie hoofdcategorieën. Dat zijn de volgende:

  • Intensiteit van het werk: mogelijkheid om op afstand te werken, (al dan niet) overwerkte bevolking, aangeboden minimumverlof, opgenomen verlof, …
  • Maatschappij en instellingen: gevolgen van coronacrisis, gezondheidszorg, toegang tot geestelijke gezondheidszorg, inclusiviteit en verdraagzaamheid, …
  • Levenskwaliteit in de stad: kosten van levensonderhoud, veiligheid, luchtkwaliteit, cultuuraanbod, vrije tijd, …

Voor elk van deze criteria krijgen de steden een score van 100. Om deze score te berekenen gebruikt Kisi gegevens van internationale organisaties, rapporten van ngo’s, datasets die vrij toegankelijk zijn, en openbare enquêtes. Tenslotte krijgt elke stad een eindscore, ook weer op 100.

Oslo numero uno, Duitse steden doen het ook zeer goed

Zoals vaak het geval is bij dergelijke lijsten, is een Scandinavische stad aanvoerder: Oslo, de hoofdstad van Noorwegen kreeg goud. Het podium wordt gecompleteerd door Bern (Zwitserland) en Helsinki (Finland). Zürich (Zwitserland) en Kopenhagen (Denemarken) volgen.

De criteria waarin de Noorse hoofdstad zich onderscheidt zijn vooral het aanbod van jobs die werken op afstand hoog in het vaandel dragen, het aantal gegeven en opgenomen vrije dagen (inclusief betaald ouderschapsverlof), de gezondheidszorg en de groene gebieden.

Hoewel Duitsland geen steden in de top 5 heeft, heeft het wel 8 steden in de top 25. De beste Duitse steden zijn Stuttgart (9) en München (10).

De topsteden buiten Europa zijn Ottawa (7) en Sydney (8).

Tenslotte staat Amsterdam op de 13de plaats (4 plaatsen gedaald in vergelijking met vorig jaar), Parijs op de 28e, en Brussel op amper de 40e.

Dubai, de stad waar de mensen het meest overwerkt zijn

Dan de slechte presteerders. Volgens de Kisi-ranglijst is de stad met de slechtste balans tussen werk en privéleven Kaapstad (Zuid-Afrika). Andere steden onderaan de ranglijst zijn Dubai (Verenigde Arabische Emiraten), Kuala Lumpur (Maleisië), São Paulo (Brazilië) en Bangkok (Thailand).

Dubai, dat voor nogal wat mensen in de businesswereld een aantrekkelijk imago heeft, staat op de 99e plaats. Deze op één na laatste stek is vooral te danken aan één criterium in het bijzonder: overwerk. Volgens de gegevens van Kisi werkt 23,4 procent van de inwoners meer dan 48 uur per week. De op één na “slechtste” stad voor dit criterium is Hongkong, met “slechts” 17,9 procent. Ter vergelijking: Oslo scoort 11,2 procent en Brussel 12,9 procent.

Ook wat de luchtkwaliteit betreft springt Dubai er op negatieve wijze uit: het is de slechtste van de 100 onderzochte steden. Hetzelfde geldt voor z’n (gebrek aan) groenzones.

Tenslotte staat de eerste toonaangevende Amerikaanse stad slechts op de 32e plaats. Het betreft Seattle. Het slechtst scoort Memphis (92). Washington D.C., de Amerikaanse hoofdstad, staat op de 41e plaats, New York op de 59e.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.