Luxevastgoed in Dubai kende vorig jaar grootste prijsstijging van de hele wereld

Nergens in de wereld zijn de prijzen van luxevastgoed het voorbije jaar sneller gestegen dan in Dubai. Dat fenomeen moet in grote mate worden toegeschreven aan de soepele houding die het emiraat tegenover de coronapandemie heeft aangenomen. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedconsulent Knight Frank.

“De winst in Dubai werd gevoed door de aanhoudende vraag van rijke kopers die door de goede levenskwaliteit van het emiraat werden aangetrokken. Bovendien was er de positieve impact van de besliste aanpak van de pandemie door de lokale authoriteiten”, benadrukt Faisal Durrani, hoofd Middle East Research bij Knight Frank.

Spectaculaire ommekeer

“Dit heeft geleid tot een spectaculaire ommekeer in de aantrekkingskracht van de residentiële markt van het emiraat. Dat heeft ervoor gezorgd dat de derde vastgoedcyclus van de stad op spectaculaire wijze van start is gegaan. Die groei zal dit jaar echter wellicht niet kunnen worden herhaald.”

De prijzen van luxevastgoed stegen in Dubai het voorbije jaar met 44 procent, waarmee een periode van zeven jaar inkrimping kon worden afgesloten. Dit betekent dat het emiraat de snelste groei vertoonde van de honderd locaties over de hele wereld die door Knight Frank worden gevolgd.

De prijzen van luxevastgoed kenden vorig jaar in de meeste markten een stijging. In totaal bleken slechts zeven locaties een daling te vertonen, terwijl 35 locaties een prijsstijging met minstens 10 procent konden melden.

Moskou eindigde in de rangschikking met een stijging van 41 procent op de tweede plaats, gevolgd door San Diego (28,3 procent), Miami (28,2 procent) en The Hamptons (21,3 procent). Daarna volgen Seoul (21 procent), Toronto (20,3 procent), Taipei (18,9 procent), San Francisco (18,6 procent) en Los Angeles (18,5 procent).

Regionaal bleek het Amerikaans continent de sterkste stijging te vertonen. Noord-Amerika werd in de top tien door zes locaties vertegenwoordigd. Steden in Noord-Amerika toonden een gemiddelde groei met bijna 12 procent.

Asia-Pacific volgt met een groei van 7,5 procent op de tweede plaats. Dat cijfer was echter vooral te danken aan Australië, waar een stijging met 12,3 procent kon worden opgetekend. In Azië bleef de groei beperkt tot 5,5 procent. Europa, het Midden-Oosten en Afrika toonden een stijging met 7,2 procent.

Recordgroei

De totale index vertoonde een stijging met gemiddeld 8,4 procent, tegenover minder dan 2 procent het jaar voordien. Knight Frank maakt daarbij gewag van de sterkste groei sinds de index veertien jaar geleden werd gelanceerd.

Knight Frank verwacht dat Dubai ook dit jaar de markt aanvoert, samen met Miami en Zürich. De prijzen van het luxevastgoed zullen er volgens de consulent dit jaar een groei tussen 10 procent en 12 procent laten optekenen.

“De Aziatische steden zullen naar verwachting enigszins achterblijven, maar ook daar zullen de prijzen stijgen”, zegt Liam Bailey, onderzoeksleider bij Knight Frank. “Daarbij moet wel met een aantal tendensen rekening worden gehouden.”

“Onder meer mag verwacht worden dat makelaars over een tekort aan voorraden zullen klagen. Bij de kopers zullen de stijgende belastingen en een aantal maatregelen om de markt af te koelen, tot frustraties leiden.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20