Dit zijn de favoriete vastgoedsteden van miljonairs

Niet Parijs of New York, maar het zonnige Miami is de populairste stad ter wereld bij vermogenden voor een vastgoedaankoop. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van de Franse luxevastgoedmakelaar Barnes.

Barnes peilt elk jaar bij zijn vermogende (meer dan 1 miljoen dollar vermogen) en ultrarijke (meer dan 30 miljoen dollar) klanten naar welke vastgoedbestemming hen het meest kan bekoren. Niet alleen puur financiële criteria, maar ook emotionele en praktische aspecten spelen een rol bij het opstellen van de lijst met vijftig topsteden. De meeste respondenten bezitten overigens meerdere woningen.

Vorig jaar stond het Zwitserse Zurich nog op nummer 1, en in 2020 Parijs. Maar dit jaar nemen twee Amerikaanse steden de hoogste posities in. Het gaat verrassend genoeg niet om New York, vijf jaar geleden nog de populairste stad, maar om Miami (Florida) en Austin (Texas).

Barnes City Index 2022

  1. Miami (ranking vorig jaar: 4)
  2. Austin (24)
  3. Tokio (3)
  4. Genève (8)
  5. Parijs (7)
  6. Londen (6)
  7. New York (11)
  8. Toronto (15)
  9. Madrid (16)
  10. Stockholm (5)

Cryptohoofdstad

Miami was de voorbije jaren al een snelle stijger en staat nu voor het eerst op plaats 1. Onder meer het echtpaar Jared Kushner-Ivanka Trump verhuisde er onlangs naartoe.

Volgens Barnes is Miami niet alleen aantrekkelijk omwille van het zonnige klimaat, maar ook omwille van de gunstige fiscaliteit en de kwaliteit van de gezondheidszorg en het onderwijs. De luxevastgoedmakelaar stelt ook vast dat almaar meer Amerikaanse ultrarijken New York inruilen voor een vaste stek in Miami. In het hoogste gamma zijn prijzen van 10.000 dollar per vierkante meter er geen uitzondering.

Opmerkelijk is dat sommige luxevastgoeddeals te Miami in cryptomunten als Bitcoin of Ethereum afgewikkeld worden. Francis Suarez, de burgemeester van Miami, is een believer van het eerste uur in crypto en probeert van zijn stad ook de cryptohoofdstad van de VS te maken. Ook de clan-Trump aanvaardt Bitcoin.

Azië afwezig

De top tien wordt verder gedomineerd door Amerikaanse en Europese steden, waarbij het Japanse Tokio de enige Aziatische stad is. Hongkong stond in 2018 nog op het hoogste schavotje, maar is intussen weggezakt naar de twintigste plaats.

Dat een stad snel aantrekkelijkheid kan verliezen voor miljonairs, blijkt ook uit de diepe val van Zurich: vorig jaar nog nummer één, maar nu naar de elfde plaats verwezen, nog net voor Amsterdam en Monaco.

Brussel is als enige Belgische stad in de lijst te vinden, op plaats 40.

(ns)

Meer