Amerikaanse rijken drijven investeringen in vastgoed op; Austin sterkste groeimarkt

Vorig jaar wisselden in de Verenigde Staten meer dan 2.300 woningen met een prijs van minstens 10 miljoen dollar van eigenaar. Dat was meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse vastgoedgroep Compass.

Traditiegetrouw werd het grootst aantal transacties opgetekend in Los Angeles (Californië). De sterkste groei werd daarentegen in Austin (Texas) genoteerd.

Los Angeles

In Los Angeles wisselden vorig jaar 628 eigendommen voor een bedrag van minstens 10 miljoen dollar van eigenaar. Daarmee had de stad een aandeel van 27,3 procent in de totale verkoop van Amerikaans luxevastgoed.

“In de rijkere bevolkingsgroepen hebben velen hun vermogen de jongste jaren sterk zien oplopen”, merken analisten van Compass op. “Luxevastgoed wordt daarbij vaak als een veilig en waardevol bezit bestempeld, dat de eigenaar bovendien tegen inflatie kan beschermen.”

“Bovendien moet worden vastgesteld dat dat zich veel kandidaat-kopers op de markt aanmelden, terwijl het aanbod beschikbare eigendommen beperkt blijft. Dat onevenwicht heeft de prijzen verder opgedreven.”

Na Los Angeles bleek Manhattan vorig jaar in de Verenigde Staten de belangrijkste markt voor de verkoop van luxevastgoed. Hier werden 326 transacties opgetekend. Palm Beach in Florida volgde met een verkoop van 203 eigendommen op de derde plaats.

Ranches

Deze verhoudingen werden volgens Compass ook weerspiegeld in de totale omzetten die werden gerealiseerd. De grootste markt was Los Angeles, waar een omzet van 10,6 miljard dollar werd genoteerd, gevolgd door Manhattan (6,31 miljard dollar) en Palm Beach (3,75 miljard dollar).

In de Texaanse hoofdstad Austin kon vorig jaar echter de grootste groei aan interesse worden opgetekend. Er werden tijdens die periode elf woningen met een waarde van minstens 10 miljoen dollar verkocht. Dat betekende een stijging met 450 procent tegenover het jaar voordien. 

“Ook dit jaar kan voor de markt in Austin en zijn omgeving een sterke prestatie worden verwacht”, merken de analisten nog op. “Er zijn daarbij al uitstekende vooruitzichten voor de eerste helft van dit jaar gemeld. De lokale markt wordt gekenmerkt door een sterke vraag en een beperkt aanbod.”

“Wellicht kan hier een periode van minstens vijf jaar met een sterke groei – vooral bij ranches en residenties aan de waterkant – worden verwacht.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20