Britse vastgoedmarkt toont snelste prijsstijging in vijftien jaar

In het Verenigd Koninkrijk stegen de huizenprijzen dit jaar met ruim 10 procent. Dat is de snelste groei in anderhalf decennium. Dat zegt een rapport van Nationwide, de grootste bouwmaatschappij van het land. De cijfers onderstrepen de kracht van de hausse op de Britse woningmarkt, aangedreven door de uitbraak van de coronapandemie.

De prijs van een gemiddelde Britse woning bereikte volgens Nationwide in december een recordhoogte van 254.822 pond. Dat betekende een stijging met bijna 24.000 pond op een jaar tijd. Sinds de coronacrisis begin vorig jaar uitbrak zijn de Britse woningprijzen met 16 procent opgelopen.

Dit is een uitkomst die weinig economen hadden verwacht toen in het Verenigd Koninkrijk de eerste van een reeks lockdowns werd aangekondigd.

Levendige markt

Maar na een aanvankelijke bevriezing van de activiteit bleek de huizenmarkt tijdens de pandemie een levendige activiteit te behouden. Mensen die gedwongen werden om meer tijd thuis door te brengen, zochten immers meer ruimte. Daarnaast ondersteunde de Britse overheid de woningmarkt met een aantal fiscale kortingen. Bovendien bleven de rentetarieven dicht bij een historische dieptepunt.

In december werd tegenover dezelfde periode vorig jaar een prijsstijging met 10,4 procent geregistreerd. Dat was de sterkste groei in vijftien jaar en tevens een lichte versnelling tegenover de maand november, toen een toename met 10 procent was gemeld.

Sinds mei dit jaar lieten de prijzen op de Britse woningmarkt een dubbelcijferige groei optekenen. Alleen de maand oktober vormde daarop een uitzondering, toen een aantal fiscale voordelen werden geschrapt.

In juni werd een prijsstijging met 13,4 procent opgetekend. Dat was de snelste stijging in zeventien jaar. Destijds waren de woningprijzen de hoogte in gedreven door de vastgoedbubbel op de vooravond van de uitbraak van de wereldwijde financiële crisis.

Robert Gardner, hoofdeconoom bij Nationwide, stelde in een commentaar dat de blijvend hoge vraag en een aanhoudend lage voorraad huizen op de markt aan de stijgende prijzen hadden bijgedragen.

Hij voegde er echter aan toe dat er volgend jaar een vertraging op komst kan zijn, vooral indien de Bank of England de rentestijging van december volgt met verdere verhogingen in de loop van het volgende jaar.

Wales

“Indien de Omicron-variant van het coronavirus tot een zwakkere arbeidsmarkt zou leiden, zou deze vertraging nog kunnen worden versterkt”, waarschuwde Gardner. “Maar zelfs wanneer de bredere economische omstandigheden veerkrachtig blijven, zullen hogere rentetarieven waarschijnlijk een verkoelende invloed uitoefenen.”

Wales was het voorbije jaar met een groei van 16 procent de Britse woningmarkt met de snelste prijsstijging. Daarmee liet Wales voor de eerste keer sinds Nationwide in 1973 met zijn statistieken van start ging, de sterkste groei van het hele Verenigd Koninkrijk optekenen.

Het Southwest toonde zich de snelst groeiende regio van Engeland. In die regio toonde Taunton zich volgens gegevens van Halifax met een toename van meer dan 20 procent op een jaar tijd de stad met de sterkste prijsstijging van het hele land.

Londen, waar de woningprijzen al hoog lagen, was daarentegen met een stijging met 4,2 procent de langzaamst groeiende regio. De Britse hoofdstad was de enige regio in het land waar vorig jaar geen versnelling werd gemeld. 

Meer