Oslo bouwt ‘de stad van de toekomst’

Oslo Airport Gardermoen wordt omgevormd tot de stad van de toekomst. Dat staat in plannen die door de Noorse bureaus Haptic Architects en het Nordic Office of Architecture werden ontwikkeld. Oslo Airport City moet op een gebied van 370 hectare naast de huidige luchthaven worden gebouwd. De nieuwe site moet voldoen aan alle vereisten die van de stedelijke omgeving van de toekomst – onder meer beloopbaarheid en duurzaamheid – worden verwacht.

De originele plannen voor Oslo Airport werden door Nordic Office of Architecture al in de jaren negentig van de voorbije eeuw uitgewerkt, maar werden recent door Haptic aangepast.

Groeiregio

De nieuwe stad moet de reiziger alle mogelijke accommodatie – van hotels, vergadercomplexen en andere zakelijke infrastructuur tot kansen voor ontspanning zoals zwembaden, fietsroutes en andere facetten van de vrijetijdsbesteding – aanbieden. Al die mogelijkheden moeten met een korte treinrit vanuit de luchthaven toegankelijk zijn.

“De nieuwe Oslo Airport City is echter niet alleen bedoeld voor reizigers,” zeggen de initiatiefnemers. “Er worden ook woningen en scholen gebouwd. Ullensaker, de buurgemeente van de luchthaven, is al één van de snelst groeiende regio’s van Noorwegen. De regering wil voor de lokale bevolking een infrastructuur en economie uitbouwen die op het reizen is gebaseerd.”

“Bedoeling is een luchthavensite te creëren met stedelijke kwaliteiten, waarbij straten, pleinen en beloopbare ruimtes niet door het autoverkeer worden geblokkeerd,” zegt Tomas Stokke, directeur van Haptic Architects.

Voetganger

Geïnspireerd door het plan van de regering om ten laatste tegen het einde van het volgende decennium op commerciële routes met elektrische vliegtuigen te vliegen, moet de nieuwe luchthavenstad een aantal intelligente en duurzame functies omvatten.

De nieuwe stad moet uitsluitend door hernieuwbare energiebronnen worden gevoed. Oslo Airport City wordt tevens een gebied met absolute prioriteit voor voetgangers. De enige voertuigen die in de stad zijn toegestaan, zijn zelfrijdende wagens.

Dertig jaar

De bouw van de stad begint volgend jaar. De realisatie van het hele project zal naar verwachting dertig jaar in beslag nemen. De eerste gebouwen zouden echter al over een viertal jaar moeten zijn voltooid.

Geraamd wordt dat Oslo Airport tegen het midden van de eeuw veertigduizend werknemers zal tellen. Op dit ogenblik zijn op de luchthaven tweeëntwintigduizend arbeidskrachten actief. Naast woongelegenheid voor deze werknemers zullen in Oslo Airport City ook mogelijkheden worden geboden voor een langdurige residentie, terwijl er ook ruimte zal worden voorzien voor een kortstondig verblijf van passanten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20