Dit zijn de duurste steden ter wereld voor expats in 2021

HR-adviesbureau Mercer laat elk jaar zijn licht schijnen over de duurste expatsteden. Uit de analyse voor 2021 blijkt dat maar liefst zeven van de tien duurste steden in Azië liggen.

Waarom is dit belangrijk?

Door de coronacrisis is telewerken populairder geworden bij zowel werknemers als werkgevers. Dankzij telewerken is het overigens mogelijk om in het buitenland te werken. Al kan het prijskaartje van leven in het buitenland stevig verschillen van stad tot stad. Mercer heeft voor de studie 'Cost of Living Survey 2021' de kostprijs voor expats in 209 steden onder de loep genomen.

Volgens de analyse van Mercer, genaamde ‘Cost of Living Survey’, is Asjchabad in Turkmenistan de duurste stad voor wie in het buitenland aan de slag wilt gaan. Die stad stond vorig jaar op de tweede plaats. Hongkong, die in 2020 de lijst aanvoerde, is dit jaar de tweede duurste stad voor expats.

Top 10 duurste steden voor expats:

 1. Asjchabad in Turkmenistan
 2. Hongkong
 3. Beiroet in Libanon
 4. Tokyo in Japan
 5. Zürich in Zwitserland
 6. Shanghai in China
 7. Singapore
 8. Genève in Zwitserland
 9. Beijing in China
 10. Bern in Zwitserland

De huidige financiële crisis in Turkmenistan, die tot voedseltekorten en hyperinflatie heeft geleid, wordt door Mercer genoemd als de reden waarom de kosten van levensonderhoud in Asjchabad de afgelopen paar jaar zijn gestegen.

Beiroet als opvallendste stijger

Beiroet is één van de opvallendste stijgers in de lijst. Die stad is gestegen van 45ste naar de 3de plek. Mercer schrijft deze ontwikkeling toe aan de economische depressie in Libanon, die nog verergerd werd door de coronapandemie en de explosie in de haven van Beiroet in augustus vorig jaar.

Nog een opvallende vaststelling dit jaar is dat buitenlanders over meer financiële middelen moeten beschikken als ze in een Europese stad willen werken. Dat is het gevolg van een sterkere euro. In vergelijking met een jaar geleden is de koers van de euro tegenover de dollar met 5,5 procent gestegen.

En Brussel?

Door onder meer de stevige koers van de Europese eenheidsmunt heeft New York City zijn positie in de top 10 verloren. Er is slechts één Belgische stad tussen de 206 steden die Mercer onder de loep heeft genomen en dat is Brussel. De Belgische hoofdstad staat op de 53ste plaats. In 2020 stond Brussel nog op 78ste plaats. Zwitserland komt maar liefst drie keer voor in de top 10 met Zürich als duurste stad.

Bisjkek, de hoofdstad van Kirgistan, is volgens Mercer de goedkoopste stad voor expats. Lusaka in Zambia en Tbilisi in Georgië vervolledigen de top 3 van goedkoopste steden. Tunis, de goedkoopste stad van 2020, staat nu op de vierde plaats in de rankschikking van goedkoopste steden. Bisjkek was vorig jaar de op drie na goedkoopste stad voor expats.

Top 10 goedkoopste steden voor expats

 1. Bisjkek in Kirgistan
 2. Lusaka in Zambia
 3. Tbilisi in Georgië
 4. Tunis in Tunesië
 5. Brasilia in Brazilië
 6. Windhoek in Namibië
 7. Tasjkent in Oezbekistan
 8. Gaborone in Botswana
 9. Karāchi in Pakistan
 10. Banjul in Gambia

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20