Dit zijn de duurste expatsteden in 2020

Hongkong, Zurich, Singapore: in de top 20 duurste expatsteden van dit jaar staan veel usual suspects. In de top drie staat echter een bizarre uitschieter: Ashgabat, Turkmenistan.

De hoofdstad van Turkmenistan roept weinig glamour op, maar het oliestaatje is nu de tweede duurste plaats ter wereld om op expat te gaan. Dat berekende HR-adviesbureau Mercer. Op de bovenste plaats staat Hongkong, Tokyo neemt de bronzen plak.

Vastgoed en hyperinflatie

Vorig jaar stond Ashgabat nog op de achtste plaats. Maar een economische crisis, een voedseltekort en hyperinflatie hebben ervoor gezorgd dat de Turkmeense stad 5 plaatsen springt op de ranking.

’s Werelds duurste vastgoedmarkt is nog steeds te vinden in Hongkong, dat daardoor op de eerste plaats blijft staan. Daar was in 2019 en begin 2020 veel politieke onrust, die nog steeds niet is gaan liggen.

Corona

De gegevens van Mercer dateren van maart, toen de volledige impact van het coronavirus nog niet gemeten kon worden. De supermarktprijzen in de grootsteden stijgen sinds de coronacrisis echter sterk, dus lijkt het logisch dat de dure steden voor expats nog duurder zullen worden.

Het rapport werd opgesteld aan de hand van verschillende factoren, meldt Mercer nog. Niet alleen koopkracht, maar ook accommodatieprijzen, en lokale compensatieregelingen tellen mee.

Met het rapport wil Mercer een indicatie van de kostprijs geven aan multinationals die veel met expats werken. De ranking voor koopkracht is gebaseerd op een mandje. Naar aanleiding van de coronacrisis stelde het bureau ook nog een coronamandje samen. Dan is New York met stip de duurste plaats om alcoholgel en zeep op te pikken.

Top 10

Zes van de tien duurste steden dit jaar zijn te vinden in Azië met Singapore op nummer vijf en Shanghai en Peking op zeven en tien. Zwitserland is het duurste land in Europa, met maar liefst drie steden in de top tien. Zurich staat op de vierde plaats, Bern en Genève staan op de achtste en negende plaats. De hoogstgenoteerde Afrikaanse stad is Lagos in Nigeria.

Overigens zijn de goedkoopste steden de Tunesische hoofdstad Tunis, Windhoek in Namibië en Tashkent in Oezbekistan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20