Deeltijds werken blijft uitzondering: twee op de drie werknemers werken voltijds

Het aantal voltijdse contracten in ons land piekt, terwijl de deeltijdse contracten aan belang inboeten. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener Acerta.

Waarom is dit belangrijk?

Een herverdeling van het totale aantal werkuren in de samenleving zou de last over meer werknemers spreiden, waardoor er ook meer mensen een job zouden hebben. Maar dat is slechts theorie. In de praktijk zijn er almaar meer werknemers voltijds aan de slag.

De cijfers:

  • Twee op de drie werknemers is in 2022 met een voltijds contract aan de slag. Dat is een record in de laatste vijf jaar, zo becijferde Acerta op basis van 330.000 contracten. "De afgelopen vijf jaar werkten nooit zoveel Belgen voltijds als nu."
  • Ook bij deeltijdse werknemers is er een opmerkelijke evolutie: contracten met relatief veel uren zitten in de lift, terwijl halftijds werk en ander deeltijds werk onder 80 procent (vier vijfde) onder druk staan. Daaruit volgt dat all
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer