QAnon van Twitter gehaald, Parler offline: naar deze sociale media sprint alt-right

Twitter heeft op maandagavond zowat 70.000 accounts gelinkt aan complottheorie QAnon geschrapt. Het sociale netwerk blokkeerde eerder deze week het account van president Donald Trump. En toen ging ook Parler offline. Maar censuur houdt alt-right niet tegen, daar zijn genoeg alternatieven voor.

U heeft het ongetwijfeld gevolgd: Twitter gooide Donald Trump onceremonieel van de site na een speech die een aanval op het Capitool aanmoedigde. Daarbij vielen vijf doden. Nu voert Twitter een verdere zuivering uit: maar liefst 70.000 accounts van QAnon-aanhangers zijn verwijderd. Intussen overweegt Trump een eigen site.

Censuur en fake news op sociale media

Censuur op de grote sociale mediakanalen, het is een ingewikkelde discussie. Maar het is wel duidelijk dat de vijzen worden aangeschroefd. Tot zowat een jaar geleden mocht u op Facebook nog vlotjes de Holocaust ontkennen, nu worden video’s die vaccins in vraag stellen verwijderd. Of u ervoor of ertegen bent, maakt niet uit. De evolutie is duidelijk.

Zeker aan alt-rightkant komt er veel protest. Dat al dan niet gehoord wordt, want veel alt-righters voelen zich gecensureerd. Niet alleen op Twitter of Facebook, maar ook op YouTube. Maar naast een megafoon is een kanaal op pakweg YouTube natuurlijk ook een verdienmodel. Die honderdduizenden volgers brengen elk wel eurocentjes op. Zomaar naar een ander kanaal verdwijnen werkt dus niet.

Parler: de Trump-site zonder Trump

Dus zoeken gecensureerde groepen steeds andere manieren om, via de geijkte kanalen, toch maar volgers te overtuigen om elders hun extremere boodschappen te aanhoren. Zo was er bijvoorbeeld Parler, waar Trump-supporters zich verzamelden toen de eerste labels aan diens tweets verschenen.

Parler is nu, tijdelijk, offline. De site waar ‘alles toegelaten is en geen fake news bestaat’, moet op zoek naar een nieuwe host, nadat Amazon besloot de dienstverlening stop te zetten. Die vindt het bedrijf wellicht bij Epik, waar andere verguisde websites hun thuis hebben. Vermoedelijk is de site dus eind deze week opnieuw bereikbaar.

In eerste instantie betekent dat wellicht dat Parler er een hoop volgers bij krijgt. Maar vaak gaat het toch maar om een relatief gesproken kleine groep. En daar wringt het schoentje. Er zijn namelijk nog voorbeelden te vinden van alt-right sites die de handschoen proberen op te nemen tegen de Facebooks van deze wereld. Met wisselend succes.

Bekende alternatieve sites en apps

  • Parler: De meest gedownloade app in november 2020 in de Verenigde Staten. Thuis van de Trump-supporters, al geeft de president zelf daar niet thuis. 4 miljoen actieve leden vergaard op nauwelijks drie jaar tijd, nu dus tijdelijk offline. Lees er hier alles over.
  • Gab: Populair bij extreemrechts, bestaat al sinds 2016. Het publiek, vooral Amerikanen, groeide op enkele jaren tijd naar ruim 635.000 leden, intussen zijn dat er flink wat meer, maar er zijn geen precieze cijfers. Opvallend: u vond deze app nooit in de App Store door hate speech. Denk dan vooral aan neonazisme. Ook in de Google Play Store kan u hem niet meer vinden.
  • Bitchute: Het alternatief voor YouTube, geboortejaar 2017. Volgens Bitchute zelf heeft het 20 miljoen unieke bezoekers elke maand. De bekendste Europeaan is wellicht de Nederlander Lange Frans, een rapper die van YouTube werd gegooid. Hij moet het er wel met substantieel minder volgers doen: zowat 1 procent van die cruciaal-voor-de-inkomsten-abonnees van op YouTube.

Dat laatste is meteen ook het pijnpunt: deze alt-right sites zijn vaak even kort populair, als bekende figuren overstappen. Maar de transfer volledig maken zit er meestal niet in. De centen zitten namelijk bij de grote jongens en dan is op een klein medium zitten ook voor hen niet zo interessant.

Lees ook:

Meer