Techreuzen bannen Parler, het favoriete sociaal netwerk van extreemrechts

Google en Apple verwijderen de socialenetwerkapp Parler uit hun appwinkel en Amazon schrapt zijn serverdiensten naar het bedrijf. Daarmee zetten de drie techreuzen zich duidelijk af tegen extreemrechts gedachtegoed na de bestorming van het Capitool.

Parler is vooral populair bij mensen met extremere meningen die zich ‘niet gehoord voelen’. De app speelt daar ook op in door in wekelijkse mails te benadrukken dat de traditionele media het de afgelopen week weer niet over bepaalde thema’s hadden. Fake news bestaat ook niet op de app.

Google verwijderde vrijdag als eerste de app uit zijn Play Store omdat er berichten op zouden verschijnen die het ‘aanhoudend geweld in de Verenigde Staten aanwakkeren’. Daarmee verwijst het bedrijf naar de rellen in Washington woensdag. Apple gaf Parler daarna nog een dag om die berichten te verwijderen, maar smeet de app zaterdag ook uit zijn App Store. Vlak voor de ban was het nog de best gedownloade app in de App Store.

En zondag besliste Amazon om zijn servers niet langer ter beschikking te stellen van Parler, wat de ultieme doodsteek gaf voor de app. Zonder servers kan een website of app namelijk niet bestaan.

‘Gecoördineerde aanval’

CEO John Matze, die de website in 2018 oprichtte, zei op zijn eigen Parler-account al dat de app mogelijks een week offline kan zijn terwijl hij op zoek gaat naar nieuwe hostingbedrijven. Hij verwijt Apple, Google en Amazon ‘een gecoördineerde aanval om concurrentie te doden’. ‘We waren te snel te succesvol. We verwachten dat de concurrentieoorlog en de oorlog tegen de vrije meningsuiting voortgaat, maar op ons kan je rekenen’, besluit hij.

Aan de Amerikaanse nieuwszender Fox liet hij zondag weten dat ongeveer iedereen hem laten vallen heeft. ‘Al onze partners, van berichtendiensten over e-mailproviders tot onze advocaten hebben ons verlaten’, klonk het.

Parler kreeg internationale bekendheid toen bleek dat Proud Boys, een Amerikaanse extreemrechtse groepering die niet vies is van geweld, leden ronselde via de app. In Amerikaanse media wordt gesuggereerd dat Donald Trump binnenkort een account zou aanmaken op de app nu zijn Twitteraccount geblokkeerd is. Zijn zonen zijn er al actief.

Lees ook: Wat is Parler, de Twitter-kloon waar conservatief (en extreemrechts) Amerika storm voor loopt?

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20