Wie is de baas: Big Tech of de politiek? Ook Merkel heeft vragen bij Twitterban voor Trump

De Duitse bondskanselier Angela Merkel voegt zich bij de politici die de Twitter-verbanning van Donald Trump een aanfluiting van de vrije meningsuiting vinden.

Merkel vindt de permanente schorsing van de Amerikaanse president ‘problematisch’, zo heeft haar woordvoerder gezegd. Net als verscheidene andere politici vindt ze dat de vrijheid van meningsuiting niet geregeld mag worden door de directie van een bedrijf, maar door een wettelijk kader.

Eerder op de dag reageerden verscheidene politici in Frankrijk negatief op de beslissing van Twitter. Het kan immers een gevaarlijk precedent vormen: zullen socialmediabedrijven voortaan bepalen welke mening een publiek forum krijgt?

‘De regulering van digitale reuzen kan en mag niet worden gedaan door de digitale oligarchie zelf. Het is noodzakelijk, maar het moet worden gedaan door staten en door justitie’, verklaarde Frans minister van Economie Bruno Le Maire.

Privébedrijf

De voorstanders van de Twitterban wijzen er dan weer op dat Trump de gebruiksvoorwaarden van Twitter schendt en dat het elk privébedrijf vrij staat om op basis daarvan overtreders te weren.

Bij de schorsing van Trump valt op dat Twitter niet alleen de tweets zelf van de president als argument geeft, maar ook de manier waarop ze door sommige aanhangers geïnterpreteerd worden. Zo zou zijn aankondiging om niet op de eedaflegging van Joe Biden op 20 januari aanwezig te zijn, volgens Twitter door sommigen gelezen worden als een vrijgeleide voor mogelijk nieuw geweld na de bestorming van het Capitool.

Op Facebook is de pagina van Trump eveneens opgeschort, al is dat aangekondigd als een tijdelijke maatregel tot de eedaflegging. De socialmediareuzen krijgen veel kritiek. ‘Too little, too late’, is het vaakst gehoorde verwijt.

Miljardairs

Ook de beslissing van Apple, Google en Amazon om Parler, dat gezien wordt als een alternatief voor Twitter, te bannen, wijst er volgens critici op dat het voortaan Big Tech is dat de regels van de politiek bepaalt, in plaats van omgekeerd. Dat ze hun geweten pas nu terugvinden, aan de vooravond van de regering-Biden die de techbedrijven strenger wil reguleren, is voor velen ook geen toeval.

‘Uiteindelijk slaagden twee miljardairs uit Californië in wat legioenen politici, aanklagers en lobbyisten jarenlang tevergeefs probeerden’, schrijft de New York Times, doelend op Jack Dorsey (Twitter) en Mark Zuckerberg (Facebook). ‘Ze trokken de stekker uit president Trump.’

Meer