Twitter-alternatief Parler sleept Amazon voor de rechter: ‘Het was een hypocriete beslissing om ons platform offline te halen’

Parler is niet te spreken over de beslissing van Amazon om het platform niet langer toegang te geven tot zijn servers. ‘We zouden te weinig doen tegen de haatberichten op onze site, maar afgelopen vrijdag was ‘Hang Mike Pence op’ een van de populairste berichten op Twitter’, aldus Parler.

De bal ging zondagnacht aan het rollen. Amazon heeft toen beslist zijn servers niet langer ter beschikking te stellen van Parler, een Twitter-alternatief dat zeer populair is bij de aanhangers van Trump. Die beslissing kwam er nadat Google en Apple eerder al de app uit hun digitale winkels hadden verwijderd.

Politiek gemotiveerde beslissing

De beslissing van Amazon krijgt nu een gerechtelijk staartje. Volgens Parler was die beslissing politiek gemotiveerd en illegaal. In een klacht die het platform heeft ingediend bij het Amerikaanse districtshof in Seattle beschuldigt Parler Amazon van hypocrisie omdat het ervan uitging dat het platform niet capabel was om de berichten op de site te controleren.

‘Dat terwijl Amazon niet ingrijpt wanneer er op Twitter soortgelijke haatberichten de ronde doen. Zo was ‘Hang Mike Pence op’ vrijdagnacht één van de populairste berichten op het platform’, klinkt het.

Schadevergoeding

De beslissing van Amazon Web Services (AWS), een dochteronderneming van Amazon, heeft Parler naar eigen zeggen al veel schade berokkent. ‘We zijn niet enkel bestaande en toekomstige klanten kwijtgespeeld, maar we hebben ook problemen om een ander bedrijf te vinden dat onze site online wil plaatsen. Kortom: de valse aantijgingen van AWS hebben van Parler een paria gemaakt’, klinkt het.

Parler wil via de gerechtelijke weg Amazon dwingen om de site terug online te zetten en de diensten te verlenen waarvoor de twee bedrijven een contract hebben afgesloten. Parler vraagt ook een schadevergoeding. Amazon heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Lees ook:

Meer