Nikola onderuit na afgesprongen deal, beurzen eindigen stabiel

De S&P500 en de Dow Jones eindigen in het groen, de techbeurs Nasdaq gaat voorzichtig kopje-onder. Eerder op de dag bereikte de beurs nog een recordhoogte.

De aanstokers van de klim waren banken en grondstoffenbedrijven. Zakenbank Goldman Sachs doet er 2,5 procent bij, JP Morgan wint 2,8 procent. Ook het oliebedrijf Marathon Oil gaat 7,9 procent hoger, concurrent Diamondback krijgt er 8,5 procent bij.

De grote verliezer van de dag was Nikola. De bouwer van waterstofauto’s, die de laatste tijd al een aantal keer in verlegenheid gebracht werd, verliest een belangrijk order. Hij zou een elektrische vuilniswagen ontwikkelen voor Amerika’s grootste afvalverwerker, maar de deal gaat niet door. Het aandeel eindigt 10,7 procent in het rood.

Drukke dag

Amerikaanse beleggers hadden heel wat tegelijk te verwerken woensdag. ’s Ochtends tweette president Donald Trump plots dat hij niet van plan is om het steunpakket van 900 miljard dollar te ondertekenen omdat hij vindt dat er te weinig geld naar de Amerikanen gaat. Dat zette even druk op de beurzen, maar later op de dag kwam het goede nieuws dat het aantal werkloosheidsaanvragen stevig gedaald is. Dat betekent dat de economie min of meer herneemt, al blijven ze historisch hoog.

Nog later op de dag kwam dan het nieuws dat een brexitdeal voor woensdag of donderdag is. Voorlopig is er nog niets aangekondigd, maar bronnen wisten aan Bloomberg te zeggen dat er een akkoord op tafel ligt.

En nog later kondigde Trump aan dat hij zijn veto stelt tegen een wet die 740 miljard dollar aan het leger geeft en het legerbeleid voor de komende jaren uitstippelt.

Positieve golf

Uiteindelijk besloten beleggers mee te gaan op de positieve golf en ze stuurden de beurzen hoger. Zelfs reisaandelen, die na de ontdekking van de Britse coronamutatie naar de afgrond verwezen werden, gingen stevig vooruit. Ze gaan tot meer dan 6 procent hoger.

Ook vaccinbedrijf Moderna herpakte zich. Waar het bij de opening nog 2 procent in het rood ging, sluit het af op 3,5 procent winst.

De Dow Jones ging 0,4 procent in het groen, de S&P500 doet er 0,1 procent bij en de Nasdaq verliest 0,3 procent. Rond 14 uur lokale tijd stond de techindex op 12,841.92 punten, zijn hoogste punt ooit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20