Rondreis van Xi Jinping door Europa legt contrast bloot: Macron moet genoegen nemen met cognac

De Chinese president Xi Jinping is op reis door Europa, en het contrast kan niet groter zijn. Hij spreekt vol lof over de ontvangst die hij krijgt in Servië, terwijl de bemerkingen van de Emmanuel Macron en de Europese Unie vrolijk worden genegeerd.

Waarom is dit belangrijk?

De handelsoorlog tussen China en de EU lijkt even bekoeld door een 'wapenstilstand'. Maar weg is ze allerminst. De EU-onderzoeken gaan voorlopig nog gewoon door, en de gesprekken konden geen soelaas bieden.

Zoals verwacht: Macron sleept enkel een cognac-deal uit de brand, en verder niets.

  • Dat de handelsrelatie tussen China en de EU nogal onder druk staat, werd duidelijk toen de Franse president Emmanuel Macron zijn collega Xi ontving in Parijs. Macron bood Xi een fles exclusieve cognac aan, een niet erg subtiele hint. China overwoog extra tarieven te heffen op Europese alcohol, als reactie op de verschillende onderzoeken die de EU voert naar China’s handel.
  • De Chinese president nam het geschenk aan, en zag uiteindelijk af van extra invoertarieven op Franse cognac. Verder onderschreef hij ook Macrons idee voor een “Olympische wapenstilstand”, om de handelsoorlog te laten rusten tot na de Spelen in Parijs.
  • Maar dat was direct ook het enige wat Macron van Xi gedaan kreeg. Die wilde niet weten van een sterk verminderde uitvoer naar Rusland, waar Macron op aandrong. Volgens Xi beïnvloedt de Chinese handel met Rusland de oorlog in Oekraïne nauwelijks. Hij ontkende dat daar een probleem mee zou zijn.
  • Ook de gesprekken die Macron wilde aanknopen over Chinese producten die de Europese markt overspoelen, vielen in dovemansoren bij Xi. Die ontkende “het zogezegd probleem van de overcapaciteit van China”.
  • Macron bedankte Xi dan weer wel voor zijn “openheid” rondom het probleem van de cognac.

Het contrast: Xi trok van Parijs naar Belgrado, Servië. Daar was de sfeer een stuk hartelijker.

  • Xi ziet meer heil in deals met Oost-Europa. Hij werd door de Servische president Aleksandar Vucic hartelijk ontvangen. Ze tekenden een overeenkomst voor een “gemeenschap met een gedeelde toekomst in een nieuw tijdperk”. Oost-Europa is een “helpende toevoeging aan de relaties tussen Europa en China”, schreef Xi eerder in een opniestuk.
  • De toon binnen de Servische regering was dan ook betrekkelijk anders. “We staan volledig open voor Chinese investeringen, liet vicepremier Sinisa Mali verstaan. Volgens Vucic is “the sky the limit” wat betreft de samenwerkingen tussen beide landen.

Von der Leyen heeft geen impact

Om te volgen: Slaagt Xi erin om een wig te drijven tussen de EU-lidstaten?

  • Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen schoof even mee aan tafel in Parijs, en liet verstaan dat de EU zich zal verdedigen met handelsblokkades als China geen eerlijkere toegang geeft tot zijn markten en producten niet aan lage prijzen dumpt. Harde oorlogstaal, dus.
  • De Duitse bondskanselier Olaf Schulz was niet aanwezig, ondanks dat Macron hem wilde overhalen te komen. Schulz wil Xi liever niet teveel tegen de haren strijken, zeker niet inzake elektrische voertuigen op de Duitse markt.
  • De vraag blijft alleen: als Schulz en eigenlijk ook Macron proberen een wit voetje te halen bij Xi, halen de woorden van von der Leyen dan wel iets uit? Nee, denken analisten alvast.
  • En wat het nog erger maakt: Xi rondt zijn Europese reis straks af in Hongarije. Voorafgaand aan zijn gesprek met premier Viktor Orbán bewierookte de Chinese president de Hongaarse regering al, in dezelfde bewoordingen als hij dat met Servië deed. Servië mag dan geen EU-lidstaat zijn, Hongarije is dat wel. De samenwerking tussen Xi en Orbán is opperbest. En als er iemand iets weet van dwarsliggen binnen de EU, dan is dat Orbán wel.
Meer