Bijzonder lage groei van Chinese economie voorspelt weinig goeds voor het Westen

De Chinese economie zal in de komende vijf jaar een bijzonder lage groei kennen. Dat staat te lezen in een rapport van kredietverzekeraar Allianz Trade. Het Westen zal in de klappen delen, en ook België blijft niet gespaard.

Waarom is dit belangrijk?

Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie zijn zeer afhankelijk van Chinese export. Vooral de kleding- en de techindustrie leunt op China. De EU is voor 73 procent van de aanvoer van huishoudelijke apparaten en elektronica afhankelijk van het land.

In het nieuws: Allianz Trade voorspelt dat de Chinese economie de komende 5 jaar gemiddeld met 3,9 procent zal groeien. Dat is een hoog ritme naar Westerse maatstaven, maar voor China heel laag.

  • De verzekeraar maakt de vergelijking: tien jaar geleden schommelde de gemiddelde groei nog rond de 10 procent. Dat zou ook gevolgen hebben voor het Westen: het IMF berekende dat als de Chinese groei met 1 procentpunt achteruit gaat, de rest van de wereldeconomie dan met 0,3 procentpunt volgt.
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer