Economische situatie in China is ernstiger dan het Westen veronderstelt

Samengevat. In januari daalden de consumentenprijzen in China aan het snelste tempo in 15 jaar. Dat wijst op de uitdagingen voor beleidsmakers om het vertrouwen van investeerders in ’s werelds tweede grootste economie te herstellen. Deze daling is een onderdeel van een reeks economische tegenslagen, waaronder een aanhoudende vastgoedcrisis, een beurscrash en dalende exportinkomsten. Dat alles draagt bij aan een groeiend pessimisme over de economische vooruitzichten van het land.

Waarom is dit belangrijk?

De aanhoudende daling van de consumentenprijzen, in combinatie met de problemen in de vastgoedsector, de aandelenmarkt en de exportinkomsten, vormt een ernstige bedreiging voor de economische stabiliteit en groei van het land. Dit heeft niet alleen gevolgen voor China, maar ook voor de wereldwijde economie, gezien de omvang en het belang van China als economische macht.

In het nieuws. China maakt een crisis mee die zijn weerga niet kent. Ondanks een vermeende economische groei van 5,2% in 2023, een cijfer dat nauwelijks geloofwaardig is, bevindt China zich in een deflatiespiraal.

  • In januari daalden de consumentenprijzen in China met 0,8% op jaarbasis, de grootste daling sinds 2009 en meer dan analisten hadden voorspeld.
  • Meer dan $1.000 miljard aan marktwaarde is dit jaar al verdwenen van de beurzen in China en Hongkong, met een dieptepunt voor de Shanghai Composite Index.
  • De economische vooruitzichten van China zijn somberder dan ooit tevoren, mede door de aanhoudende crisis op de vastgoedmarkt en de inefficiëntie van overheidsreddingsplannen.

Vastgoed, de beurs en de export… alles stokt

Zoom in. China is in juli in deflatie gegaan en elke maand zijn de consumentenprijzen gedaald of gestagneerd. Hoewel het cijfer voor januari bijzonder hard werd getroffen door de scherpe daling van de varkensvleesprijzen en in februari weer zou moeten aantrekken, is het probleem ernstig.

  • De vastgoedmarkt bevindt zich in een neerwaartse spiraal met dalende prijzen en verkopen, zonder effectieve interventie van de overheid.
  • De aandelenmarkt heeft aanzienlijke verliezen geleden, met een daling van meer dan een vijfde sinds begin 2022.
  • Zwakkere exportinkomsten dragen bij aan de economische uitdagingen van China, in een tijd waarin het land ook kampt met interne financiële instabiliteit.

Overeenkomsten met Japan in de jaren ’90

Zoom out. De situatie in China vertoont overeenkomsten met die van Japan in de jaren ’90 en is verontrustend. Ook Japan werd verondersteld de Verenigde Staten uit te dagen voor de titel van ’s werelds leidende macht. Dan stortte de lokale economie in. Meer dan 20 jaar lang. In een spiraal van nulgroei en deflatie. Demografie, uiteenspattende vastgoedzeepbellen, buitensporige schulden, dezelfde oorzaken, dezelfde gevolgen.

  • De verwachtingen van een economisch herstel in 2023 zijn in de eerste helft van het jaar niet waargemaakt, waardoor het pessimisme in de markt toeneemt.
  • Een peiling van Goldman Sachs toonde aan dat lokale klanten extreem pessimistisch zijn over de economische vooruitzichten van China, met scores die duiden op een gebrek aan vertrouwen vergelijkbaar met dat tijdens de lockdowns van 2022.
  • De economische tegenslagen van China hebben potentieel verstrekkende gevolgen voor de wereldmarkt, gezien de cruciale rol van het land in de mondiale handel en investeringen.