Chinese economie is de implosie nabij

Samengevat. Het Chinese vastgoedconglomeraat Evergrande, met een schuld van 300 miljard dollar, is door een rechtbank in Hongkong opgedragen te liquideren. Dit roept vragen op over de gevolgen voor zowel China als de wereldeconomie.

Waarom is dit belangrijk?

De ondergang van Evergrande is een symptoom van een diepere financiële crisis in China die al jaren aan de gang is. De ineenstorting van de onroerend goedmarkt en de bouwsector heeft het economische vertrouwen in China aangetast, wat leidt tot werkloosheid en uitdagingen voor lokale overheden. Dit heeft ook invloed op de wereldmarkt, aangezien de afhankelijkheid van China van export in een afkoelende wereldwijde economie zichtbaar wordt.

In het nieuws. Evergrande zal geen financiële crisis in China ontketenen, maar is eerder het gevolg van een al bestaande financiële crisis.

  • Tot 30% van de Chinese economie was afhankelijk van een opgeblazen vastgoedbubbel, met negatieve gevolgen voor zowel het formele bankwezen als het schaduwbankieren.
  • De crisis heeft geleid tot een realistischere kijk van buitenlandse investeerders op de risico's in China. Velen haalden hun geld er al weg. Dit alles benadrukt de afhankelijkheid v
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer